Advertisements

Μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός, ενώ από τον Απρίλιο πρέπει να αρχίσει η επανένταξη των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την 9η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν. Η έκθεση προειδοποιεί  και για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

 

Advertisements

Μάλιστα στην έκθεση σημειώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει για τη λειτουργική ενοποίηση του e-ΕΦΚΑ ενώ ζητούνται ταχύτεροι ρυθμοί για την ολοκλήρωση των ενοποιήσεων. Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλει το υπουργείο Εργασίας το κόστος των συντάξεων εν αναμονή προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και παραμένει σταθερό από το 2020.

 

Αναλυτικότερα αναφέρεται:

– Η διαδικασία ενημέρωσης του νόμιμου κατώτατου μισθού, που τέθηκε σε αναμονή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναβλήθηκε περαιτέρω και αναμένεται να επαναληφθεί τον Μάρτιο του 2021. Ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα πρέπει καταρχήν να αναθεωρείται κάθε χρόνο.

Λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, η διαδικασία διαβούλευσης για την ενημέρωση του ελάχιστου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 είχε διακοπεί (αρχικά για περίοδο 6 μηνών, στη συνέχεια παρατάθηκε δύο φορές, για επιπλέον 3 μήνες). Το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού αναμένεται τώρα να καθοριστεί έως τα τέλη Ιουλίου του 2021.

– Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν το σχέδιο εκκαθάρισης για τις καθυστερούμενες συντάξεις έως τον Μάρτιο του 2021 με σκοπό την εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021. Η εκκαθάριση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αξιώσεων υπέστη επίσης καθυστέρηση που σχετίζεται με την πανδημία.

 

Το κόστος περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Οι αρχές τροποποίησαν το σχέδιο εκκαθάρισης του Νοεμβρίου 2020, αλλά επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εκκαθαρίσουν πλήρως τις καθυστερούμενες συντάξεις έως το τέλος του 2021.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέων καθυστερήσεων, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας τον Δεκέμβριο με στόχο την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Η σύστασή της καθυστέρησε κατά δύο μήνες, σε σύγκριση με την αρχική ημερομηνία του Οκτωβρίου 2020.

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα : Οι αρχές εργάζονται για την καθιέρωση του τρίτου πυλώνα. Παρά τις καθυστερήσεις σε πολλά από τα απαιτούμενα βήματα λόγω της πανδημίας οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες να ξεκινήσουν τη διάθεση του τρίτου πυλώνα σε εθνικό επίπεδο τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

 

Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ενημέρωση του συνόλου των συμμετεχόντων στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου πυλώνα του συστήματος Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος θα επιτρέψει τη συστηματική παροχή υπηρεσιών επανένταξης στην αγορά εργασίας στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου.

– Για το εργασιακό σχέδιο νόμου αναφέρεται πως τον Μάρτιο θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας. Η ΕΕ εκτιμά πως θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, ενώ στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και εμβληματικές ρυθμίσεις όπως εκείνη της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των κανόνων που ισχύουν για τις υπερωρίες.

 

πηγη

Advertisements