Advertisements

Για όσους δεν κάλυψαν τις απαραίτητες δαπάνες με κάρτα ή ηλεκτρονικά

Το αφορολόγητο από τα εισοδήματα του 2017 συνδέθηκε με τη χρήση πλαστικού χρήματος και τις ηλεκτρονικές πληρωμές και όσοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν το ελάχιστο όριο απαιτούμενων δαπανών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το λογαριασμό του εκκαθαριστικού του 2018.

Advertisements

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Ποιοι… απειλούνται με έξτρα φόρο

Έτσι όποιος φορολογούμενος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με κάρτα τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα. Οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να «χτίζεται» το αφορολόγητο ανέρχονται στο 10% του δηλωθέντος εισοδήματος για ύψος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ 30.000 ευρώ και στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ συνολικά.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 30.000 ευρώ θα έπρεπε να δαπανήσει το 2017 μέσω καρτών τουλάχιστον το ποσό των 4.000 ευρώ. Αν δαπάνησε 3.000 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ που του λείπουν σε δαπάνες με κάρτα θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ. Δηλαδή τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22% επί της αξίας των δαπανών με κάρτα ή αποδείξεων που του λείπουν.

Η λίστα με τις αποδείξεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων : Σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, επισκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, δίδακτρα, ταξί, εισιτήρια, οικιακές συσκευές, δημοτικά τέλη, ποτά, τσιγάρα.

Οι εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω καρτών έχουν εξαιρεθεί οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Προσοχή! Απαλλάσσονται μόνο από τη χρήση πλαστικού χρήματος και όχι από την συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Τι ισχύει για συζύγους

Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε από τους δύο συζύγους ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δαπάνης με κάρτα, κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών του. Στην περίπτωση που ο ένας εκ των συζύγων δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος το ποσό της δαπάνης του με κάρτα μεταφέρεται στον άλλον σύζυγο. (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Advertisements