18,Νοέμβριος,2024
Αρχική Οικονομία Εκτός αναστολής χιλιάδες εργαζόμενοι – Κινδυνεύουν μισθοί, σε ποιους κλάδους εντοπίζεται το...

Εκτός αναστολής χιλιάδες εργαζόμενοι – Κινδυνεύουν μισθοί, σε ποιους κλάδους εντοπίζεται το πρόβλημα

Advertisements

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν εκτός αναστολών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, λόγω της αλλαγής των κριτηρίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έχοντας άμεσες συνέπειες στο ύψος του μισθού τους αλλά και γενικότερα στην διατήρηση της θέσης τους.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς οι “χαμένες” επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στη βιομηχανία και το χονδρικό εμπόριο.

Advertisements

Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία – αφού η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά – κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την μείωση του μισθού τους και την απόλυση τους με τη λήξη του χρόνου προστασίας που παρέχουν οι αναστολές.

Εξάλλου ήδη τον Φεβρουάριο λόγω της προαναγγελίας των αναστολών βρέθηκαν εκτός 99.621 εργαζόμενοι σε σχέση με τον Ιανουάριο μειώνοντας μάλιστα το κονδύλι κατά 54,65 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο δόθηκαν 309,55 εκατ. ευρώ σε 631.829 δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού ενώ τον Φεβρουάριο δόθηκαν 254,9 εκατ. ευρώ σε 532.208 εργαζομένους.

krisi938

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών ήδη οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να αποδέχονται λόγω της κατάστασης αρνητικές μεταβολές στις ατομικές τους συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους, μειώσεις μισθών ακόμη και “οικειοθελείς αποχωρήσεις”.
Παράλληλα σε ότι αφορά τις απολύσεις προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους κατ’ αρχήν για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και ακολούθως για ισόχρονο διάστημα με το χρονικό διάστημα της αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι αν μία επιχείρηση που αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στις πληττόμενες λόγω αλλαγής των κριτηρίων εφόσον περάσει το χρονικό διάστημα προστασίας θα μπορέσει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Για παράδειγμα:
– Εάν μία πληττόμενη επιχείρηση έθεσε τους εργαζομένους της σε αναστολή το διάστημα 15 με 28 Φεβρουαρίου 2021 και τον Μάρτιο δεν μπει ή δεν μπορεί να προχωρήσει σε αναστολή εργαζομένων λόγω των νέων κριτηρίων, μπορεί να κάνει απολύσεις από τις 15 Μαρτίου 2021 και μετά.

– Εάν μία πληττόμενη επιχείρηση είχε βάλει σε αναστολή τους εργαζομένους της όλο τον μήνα Φεβρουάριο 2021 και δεν μπορεί να τους βάλει τον Μάρτιο σε αναστολή τότε μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις από τις 29 Μαρτίου 2021 και μετά.
Υπενθυμίζεται πως στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο προστέθηκαν κοφτές με βάση τον τζίρο. Οι επιχειρήσεις που “κόβονται” είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που :

– ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018

– ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020

– δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά

– είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

krisi936

Οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ – όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προανναγελίες αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου συνεχίζονται έως και την Δευτέρα 8/3 στις 16:00 το απόγευμα.
Για τις δηλώσεις νέων αναστολών από 8/3/2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο «Εργάνη» τις αναστολές αυτές τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους.Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Μαρτίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

Για παράδειγμα, εργοδότης που θα δηλώσει αναστολή σύμβασης την Τετάρτη 10 Μαρτίου, αυτή θα μπορεί να ισχύει από την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση, για τις πρώτες 10 ημέρες του Μαρτίου ο εργοδότης θα οφείλει μερίδιο του μισθού στον εργαζόμενο.
Υπενθυμίζεται πως σε αναστολή σύμβασης τον Μάρτιο μπορούν να δηλωθούν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και τίθενται εκ νέου σε αναστολή δεν απαιτείται να προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να την τροποποιήσουν (πχ ΙΒΑΝ) δεν απαιτείται επίσης δήλωση και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους, στα ως άνω οριζόμενα διαστήματα.

Πηγή

Advertisements