Advertisements

Μια δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για μονιμοποίηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης καλεί το υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ώστε να μονιμοποιηθούν οι 16.000 έκτακτοι εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές υγείας και της πρόνοιας, με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που μετατρέπει σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. 808/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έγινε δεκτή αγωγή εργαζόμενων με το καθεστώς του επικουρικού προσωπικού κατά του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου. Ζητούσαν να αναγνωριστεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου και συνακόλουθα η σύμβασή τους πρέπει να θεωρηθεί αορίστου χρόνου.

Advertisements

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ και του ν.2112/1920 και δέχτηκε, ότι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη διάρκεια απασχόλησής τους, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τον ίδιο τρόπο που απασχολούνται και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους και μάλιστα επί σειρά ετών, δεν μπορεί να παραμένουν σε κατάσταση ανασφάλειας και ομηρίας, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι συνάδελφοι μας αυτοί, παλεύουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς και στην ελληνική κοινωνία. Εξάλλου, οι εν λόγω συνάδελφοι στήριξαν ολόψυχα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και όλο το τακτικό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, στο κρίσιμο διάστημα που πέρασε η χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας» προσθέτει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δε, ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των 16.000 έκτακτων εργαζομένων στη δημόσια υγεία και πρόνοια σε όλη τη χώρα. «Καλούμε το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, που θα τακτοποιήσει την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού αυτού, μετατρέποντας τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, όπως ορίζει η απόφαση του Δικαστηρίου, βάζοντας ένα τέλος στην εργασιακή του ομηρία.

Αυτό αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και απόδοση φόρου τιμής, σε ανθρώπους, που στάθηκαν με περίσσιο θάρρος αρωγοί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Πολιτεία και στους Πολίτες, που δοκιμάστηκαν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι θα δοκιμαστούν ξανά από τον εφιάλτη του κορονοϊού. Δεν αρκεί το χειροκρότημα. Χρειάζονται πράξεις και γενναίες αποφάσεις, που θα επιφέρουν την οριστική επίλυση του προβλήματος τους» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

πηγη

Advertisements