Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο για τις βελτιώσεις στο φορολογικό, το φετινό υπερπλεόνασμα και την αξιοποίησή του – Πακέτο εκθέσεων της Κομισιόν δίνεται στη δημοσιότητα μεθαύριο και την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020
Η αυλαία των εξελίξεων ανοίγει σήμερα με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο του τρέχοντος έτους και με τη σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου και το κοινωνικό μέρισμα.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 η κυβέρνηση εκτιμά ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 360 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από το υπερπλεόνασμα για έκτακτες ανάγκες (π.χ. αναδρομικά συνταξιούχων), καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διανομή μεγάλου ποσού ως κοινωνικού μερίσματος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, «έπειτα από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχθώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».
Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού δεν αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, καθώς το τελευταίο έχει εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί τόσο φέτος όσο και την προσεχή χρονιά, σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που εξακολουθεί να βλέπει απόκλιση για το 2020 (προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ φέτος θα φθάσει το 3,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ).
Φορολογικό και εκθέσεις
Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σειρά βελτιώσεων, ανταποκρινόμενη στα σχόλια που υποβλήθηκαν από φορολογούμενους κατά τη δημόσια διαβούλευσης για ζητήματα όπως οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, η έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων, η φορολόγηση παροχών σε είδος, οι περιστασιακά εργαζόμενοι κ.ά.
Μεθαύριο, Τετάρτη οι προβολείς θα στραφούν στις Βρυξέλλες και στις εκθέσεις που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, την αποτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2020 και την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η 4η έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας έχει αυξημένη βαρύτητα, γιατί συνδέεται με την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) και (σε δεύτερο χρόνο) την αξιοποίησή τους για επενδύσεις.
Δείτε επίσης: