Advertisements
ՐϕуʼnϠωʏ͏̉ʙ͠ʁɠωʏ͏̉S (EUROKINISSI/әԇчӠć̇ԑϐϕˏө

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και του αριθμού των δόσεων

 

Advertisements
Συνολική ρύθμιση για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των 14 μηνών της πανδημίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Την υιοθέτηση της ρύθμισης έχουν αρχίσει να διαρρέουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο το τελικό σχέδιο αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στο τέλος του έτους, αφού δοθεί και η έγκριση από τους δανειστές, οι οποίοι ουδέποτε έβλεπαν με καλό μάτι αντίστοιχες ρυθμίσεις, επικαλούμενο την κουλτούρα πληρωμών που θα πρέπει να αποκτήσουν οι φορολογούμενοι.

 

Στην πράξη θα είναι ένα γενναίο «λίφτινγκ» της υφιστάμενης ρύθμισης που προβλέπει αποπληρωμή των κορωνοοφειλών σε 24 ή 48 δόσεις, αλλά θεωρείται απίθανο αυτές να φτάνουν τις 120 δόσεις.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη από τα μέτρα στήριξης και τις οφειλές που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν μετά την Πρωτοχρονιά του 2022.

Από το ποσό αυτό, περίπου τα 2 δισ. ευρώ προκύπτουν από αναβολές πληρωμών φόρων/εισφορών και επιπλέον 4-5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2022 με 60 μηνιαίες δόσης.

Η ίδια πηγή του οικονομικού επιτελείου επισήμανε, μάλιστα, πως ανά έτος προκύπτει ένα ποσό εξόφλησης της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέτρα στήριξης, που αναλογούν κατά μέσο όρο 300 ευρώ τον μήνα ανά επιχείρηση.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, πως οι περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και του αριθμού των δόσεων, ο οποίος θα αυξηθεί πολύ πάνω από τις 48 δόσεις που ισχύει σήμερα.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να «κλειδώσει» στο τέλος του φθινοπώρου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των κρατικών ενισχύσεων, αλλά και των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Τότε θα αποσαφηνιστούν οι «κόφτες» και τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, καθώς πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως τελικοί δικαιούχοι θα είναι όσοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Με αυτό τον τρόπο προαναγγέλλουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία δεν αποκλείεται να εξαιρέσουν χιλιάδες νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τη ρύθμιση των οφειλών τους, με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

 

Πηγή

Advertisements