Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, προμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς εκτιμά ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθούν χειρότερα των προβλέψεων.
Μία εβδομάδα μετά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο αρχίσει να παραδέχεται ότι ο μικρός… «Αρμαγεδδώνας» δεν είναι πολύ μακριά, θυμίζοντας τις εποχές των Μνημονίων.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε χαρακτηριστικά πως «η πορεία της οικονομίας έχει περιοριστεί. Άρα, το έλλειμμα για το 2021 θα είναι λίγο μεγαλύτερο, το χρέος υψηλότερο και οι ρυθμοί μεγέθυνσης δεν θα είναι αυτοί του βασικού σεναρίου του Προϋπολογισμού, με τα ως τώρα δεδομένα».
Οι αριθμοί
Να σημειωθεί πως το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη φέτος της τάξης του 4,8% και το δυσμενές σενάριο 3,3%. Η Κομισιόν τοποθετεί την ανάπτυξη στο 3,5%, υιοθετώντας τις πλέον αρνητικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, για το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει το 3,88% ή τα 6,67 δισ. ευρώ.
Μετά την προαναγγελία του Χρήστου Σταϊκούρα, το έλλειμμα αναμένεται να εκτοξευθεί και φέτος, όταν το 2020 είχε βρεθεί πάνω από τα 11 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται πως στον Προϋπολογισμό προβλέπεται το χρέος να φτάσει στο 199,6% του ΑΕΠ, ωστόσο η επέκταση του lockdown αναμένεται να οδηγήσει το χρέος πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200%.
Ο ίδιος επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι «δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας. Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων της χώρας. Οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες».
Καταθέσεις
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί «σωσίβιο» για τα κρατικά ταμεία την αύξηση που παρατηρείται στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς από την έναρξη της πανδημίας έχουν ενισχυθεί κατά 21 δισ. ευρώ, με το κυβερνητικό επιτελείο να ευελπιστεί πως μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.
Εντός της ημέρας θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού εντός του 2021, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται «τρύπα» στα έσοδα κατά σχεδόν 20%.
Σκυλακάκης: Αλλαγές σε τεκμήρια – αποδείξεις
Εν τω μεταξύ, νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με έμφαση στο (παράλογο) μέτρων των τεκμηρίων. «Αναγκαστικά θα πρέπει να ξαναδούμε τα τεκμήρια» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης κάνει λόγο για μείωση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα εργαζομένων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για μείωση και του ποσοστού των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Υπενθυμίζεται πως κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δαπανήσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά μέσα, όπως κάρτες, web banking και τραπεζικές συναλλαγές.
«Υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. Βέβαια, υπάρχει και σοβαρή αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπολογίζω αύξηση 8-10% σε σχέση με το τι θα συνέβαινε χωρίς την πανδημία. Θα μετρήσουμε την κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.