Υποχρεωμένες είναι οι επιχειρήσεις της Αττικής του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα να δηλώσουν το 40% του προσωπικού τους, το οποίο μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως, σε καθεστώς τηλεργασίας όπως σας αποκάλυψε το Dikaiologitika News μέχρι τις 4 Οκτωβρίου σύμφωνα με την διάταξη που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της ημέρας και θα ψηφιστεί την Τρίτη 22/9.
αράλληλα μέχρι τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με τα νέα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που αφορούν την τηλεργασία και την μάσκα στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ, εάν η ιδιωτική επιχείρηση δεν υποβάλλει στην «ΕΡΓΑΝΗ» το ειδικό έντυπο για την εξ αποστάσεως εργασία που θα αφορά το 40% των εργαζομένων που μπορεί να εργαστεί με τηλεργασία. Τον έλεγχο για την εφαρμογή της τηλεργασίας θα την κάνει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του εντύπου για την τηλεργασία αλλά και το ΣΕΠΕ σε ελέγχους που θα διενεργεί.
Η διαδικασία ορίζει ότι μόλις η ρύθμιση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν εντός 24ωρου το «ΕΝΤΥΠΟ 4.1 ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 ΠΑΡ. 2 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (Α΄ 55/11.03.20)» στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που μπορούν να ενταχθούν στην τηλεργασία θα πρέπει να εργάζονται σε θέση, όπως υπάλληλος γραφείου, για να μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως. Αυτό εξάλλου θα ορίζει και η σχετική ρύθμιση ότι το 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας θα υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση με 20 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 5 είναι υπάλληλοι γραφείου, το 40% που θα πρέπει να μπει σε καθεστώς τηλεργασίας υπολογίζεται με βάση τους 5 εργαζόμενους. Άρα αυτή η επιχείρηση θα πρέπει να θέσει σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας 2 υπαλλήλους γραφείου.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση της τηλεργασίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως αν έχουν πληγεί, αν είναι μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο το εν λόγω μέτρο ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού μπορεί:
- να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρονική ισχύς του μέτρου ή
- να επεκτείνεται γεωγραφικά σε άλλες Περιφέρειες της χώρας
- ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ορίστηκε στο 40%.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας, ούτε ο μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία. Όπως διευκρίνισε, το μέτρο για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, θα λειτουργήσει έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά το 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εργασία.