Advertisements

«Η μόνη σκοπιμότητα που έχουμε, είναι υπηρετήσουμε σε αυτή την νέα εποχή για την χώρα μας, μια δημόσια διοίκηση δημοκρατική, θεσμική κοινωνική και αναπτυξιακή για το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες» τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και την ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, καταλόγισε στην ΝΔ ότι προσπαθεί να θέτει εκ νέου ζήτημα εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση – παρότι το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής είναι σαφή ως προς αυτό – επιχειρώντας την εργαλειοποίηση του συντάγματος κατά το δοκούν, απλώς για να κάνει αντιπολίτευση.

Advertisements

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, ακριβώς για να συνεχίσει η υλοποίηση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού έργου μέσα στο οποίο εντάσσεται και το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε» είπε η υπουργός και σχολίασε ότι «δεν πρέπει να εργαλειοπούμε, ούτε το σύνταγμα, ούτε τον κανονισμό κατά το δοκούν για να ασκήσουμε απλώς αντιπολίτευση». Εξάλλου, καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί τεχνητή ένταση, η οποία ξεκίνησε όλο το προηγούμενο διάστημα, με ισοπέδωση και καταστροφολογία, με αιχμή εκφράσεις που ακούστηκαν στην ολομέλεια, περί «προσλήψεων Μακεδονίας» ή περί «κατώτατου μισθού Μακεδονίας».

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

«Μα είναι δυνατόν; Έγινε ολόκληρη συζήτηση εδώ κι ακούστηκαν όλες οι απόψεις και η συμφωνία πήρε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία. Κι όπως ήταν απαράδεκτο να ακουστεί από τον Κ. Μητσοτάκη ότι υπήρξε συναλλαγή για τις συντάξεις, εξίσου απαράδεκτο είναι να συνδέουμε ένα εθνικό θέμα με το ζήτημα των προσλήψεων, είτε του κατώτατου μισθού είτε οποιοδήποτε άλλο θέμα, που στο κάτω κάτω άπτεται μιας διαφορετικής πολιτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενη στις προσλήψεις, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική που έχει και θεσμικά στοιχεία και καθαρό ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Εξήγησε δε, πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έρχεται τώρα, διότι τώρα η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια και τώρα ισχύει «ο κανόνας ένα προς ένα» και συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα γίνουν 9.040 προσλήψεις βάσει αυτού του κανόνα και των αποχωρήσεων που έγιναν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

«Έπρεπε να στηρίξουμε το ΑΣΕΠ, το οποίο έχει επιφορτιστεί με πάρα πολύ όγκο δουλειάς και πάρα πολλές αρμοδιότητες, για να μπορέσουν όλα να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο, με αξιοκρατία και διαφάνεια» σημείωσε η υπουργός. Επιπλέον, επισήμανε ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του, «προκειμένου να πούμε ότι το ΑΣΕΠ είναι διοικητική αρχή και όχι δικαστική», ενώ προσέθεσε ότι ενισχύεται με προσωπικό και με αποσπάσεις και με ρυθμίσεις που αφορούν στα ψηφιακά δικαιολογητικά, ώστε να ανταπεξέλθει στο νέο του ρόλο.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρατήρησε εξάλλου, ότι επειδή η κυβέρνηση δεν είχε καμία σκοπιμότητα, από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε και τις δύο προτάσεις του εισηγητή της ΝΔ όσον αφορά τις προσλήψεις του 2020, εξηγώντας ότι για τις προσλήψεις του 2019 προχωρά η κυβέρνηση με βάση την εντολή που έχει και την ψήφο εμπιστοσύνης που προσφάτως έλαβε.

Απαντώντας στο σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κ. Τζαβάρα για τον όρο «στρατηγικός προγραμματισμός» που εισήχθη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε πως ο όρος μπήκε ακριβώς διότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τις προσλήψεις αυτοσκοπό και «βόλεμα», αλλά ακριβώς το αντίθετο: «Λέμε στρατηγική ανάλυση των αναγκών του Δημοσίου, στρατηγική διασύνδεση με την συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και με βάση την δημοσιονομική στρατηγική της χώρας. Αυτοί είναι οι πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου για τις προσλήψεις, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οποιοδήποτε κόμμα έχει πρόβλημα με μια τέτοια ανάλυση, η οποία έρχεται να θέσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις ανάγκες της χώρας και του δημόσιου τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ρύθμιση για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι στόχο έχει να συμμετέχουν και να συντονίζονται όλοι οι φορείς προκειμένου να αξιολογούνται τα θέματα, να υπάρχει συζήτηση και έτσι να γίνονται εισηγήσεις.

Σχετικώς με τα σχόλια περί του κόστους του Παρατηρητηρίου Δημόσιας Διοίκησης, η αρμόδια υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στις 87.000 ευρώ, ενώ το ποσό των 287.00 ευρώ αφορά σε μετατάξεις και αποσπάσεις – κάτι που δεν συνιστά επιπλέον έξοδο για το Δημόσιο.

Σχετικώς με το θέμα της κινητικότητας, ενημέρωσε ότι «το δεύτερο κύμα» του 2018 αφορά σε 5500 θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη θεσμική τομή που απόδεικνύει η επιτυχία του μέτρου.

Δεδομένου ότι ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Γ. Κουτσούκος, έθιξε το ζήτημα των πλαστών δικαιολογητικών, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε πως με το άρθρο 33 ενισχύεται ο έλεγχος – και δη ο αυτεπάγγελτος έλεγχος – για κάθε κόλλημα που προκύπτει και πριν αναλάβει ένας δημόσιος υπάλληλος. Τέλος, η υπουργός ενημέρωσε ότι ακριβώς επειδή δίδεται μεγάλη σημασία στην διενέργεια ελέγχου, στις 9.040 αποχωρήσεις που έγιναν το 2018, οι 240 απ’ αυτές έγιναν λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Advertisements