Λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο και ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις, τα μηνύματα από τη βρετανική αγορά μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ξενοδοχείου στα Χανιά, Δημήτρης Τσάκλα, «υπάρχει μια αρνητική εικόνα από την Αγγλία έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου». Οι κρατήσεις από Άγγλους τουρίστες παραμένουν, μέχρι και σήμερα μέσα Ιουλίου, σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει στο OPEN TV ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, «είχαν ακυρωθεί όλα τα tour operator από την JET 2, TUI και χρειάζεται χρόνος για να μπορούν να τα επαναφέρουν. Τα αεροπλάνα για να τους συμφέρει να έρθουν πρέπει να καλύψουν 180-200 θέσεις». Ένα καλοκαίρι δίχως Βρετανούς λοιπόν ισοδυναμεί με απώλειες ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή άφησαν οι 3,5 εκατ. Άγγλοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα πέρσι, κυρίως στα νησιά του Ιονίου.
Κορονοϊός – Βρετανία: Έληξαν τα μέτρα καραντίνας για πολλούς προορισμούς
Την ίδια ώρα, με αγωνία περιμένουν οι επιχειρηματίες στα Επτάνησα την έλευση τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί τουρίστες άφησαν στη Ζάκυνθο 200 εκατ. ευρώ, στη Κέρκυρα 200 εκατ. ευρώ και στην Κεφαλλονιά 91 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόεδρο Ξενοδόχων του Λαγανά, «η βρετανική αγορά είναι η μεγαλύτερη αγορά του νησιού μας. Αγγίζει το 50% των εσόδων μας, οπότε η έλευση τους σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της τουριστικής μας οικονομίας».
Πιο αισιόδοξα είναι από την άλλη μεριά τα μηνύματα από την Κρήτη. Το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι μεγάλο. Ήδη από τις 16 Ιουλίου στα μεγάλα ξενοδοχεία ξεκινούν οι κρατήσεις Άγγλων τουριστών. «Η ζήτηση είναι αρκετά δυναμική. Έρχονται και με πτήσεις τσαρτερ και low cost», αναφέρει υπάλληλος ξενοδοχείου στα Χανιά. Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως η Βρετανία παραμένει ο μεγαλύτερος ασθενής του κορονοϊού στην Ευρώπη.
Μάλιστα μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 148 νέοι θάνατοι και 820 νέα κρούσματα.