Advertisements

Την κατάργηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος συστήνει στην Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ανάλογες συστάσεις κάνει και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες όμως προσκρούουν σε αντιδράσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για τις ενεργειακές πολιτικές στη χώρα, σημείωσε πως η ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας αλλά χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί φέρνοντας ως παράδειγμα τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Advertisements

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

«Η επιδότηση των τιμών δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια», είπε ο κ. Μπριρόλ, σημειώνοντας παράλληλα πως η έκθεση του Οργανισμού Ενέργειας δείχνει ότι η σύγκριση των τιμών ενέργειας της Ελλάδας με άλλες χώρες κατατάσσει τη χώρα μας στο μέσο όρο, τόσο στον ηλεκτρισμό, όσο και στο φυσικό αέριο.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος ανάλογη πρόταση για κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος υπάρχει και από Κομισιόν, στην οποία αντιτίθενται σθεναρά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Ήδη, όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, υπάρχει συμφωνία η αρχική πρόταση κατάργησης να τροποποιηθεί και να γίνει σε δέκα αντί για πέντε χρόνια.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα εκθειάζοντας την πολύ σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά μετά την Ισπανία μεταξύ των χωρών μελών του ΔΟΕ. Όπως είπε ο κ. Μπριρόλ η Ελλάδα ανταποκρίνεται πλήρως στη δημιουργία ώριμου ρυθμιστικού πλαισίου για επενδύσεις αλλά και για τη δημιουργία της αγοράς target model.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σημείσωσε πως «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στρατηγικούς στόχους για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο των ΑΠΕ και θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού».(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Advertisements