Το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης τέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης με τους επικεφαλείς των Θεσμών. Ένα νέο εργασιακό σχέδιο νόμου που αφορά την διευθέτηση του χρόνου εργασίας  θα κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου που αφορά την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και θα κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν τα κύρια θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες, της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και των επικεφαλείς των θεσμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τέσσερα θέματα: – Πρώτον, το εργασιακό νομοσχέδιο, που τελεί υπό επεξεργασία, με σχεδιασμό να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην άνοιξη.

  Αναδρομικά κληρονόμων: Ξεκινά η καταβολή σε 25.000 δικαιούχους - Ποιες οι ημερομηνίες πληρωμής

 

– Δεύτερον, η μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, θέμα το οποίο επίσης προχωρά, με το υπουργείο να περιμένει τις απαραίτητες μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική, βιωσιμότητας δημοσίου χρέους) που εκπονούνται.

– Τρίτον, το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για την υφιστάμενη κατάσταση και τον σχεδιασμό με την τοποθέτηση project manager και της σύστασης Ομάδας Εργου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής.

– Τέταρτον, το θέμα της μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης) προς αυτή την κατεύθυνση.

  Εκτός αναστολής χιλιάδες εργαζόμενοι - Κινδυνεύουν μισθοί, σε ποιους κλάδους εντοπίζεται το πρόβλημα

 

Να σημειωθεί ότι το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελεί αγκάθι για τους θεσμούς οι οποίοι αναμένουν ένα σχέδιο το οποίο θα αποδώσει καρπούς.

Οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν ότι περίπου 170 χιλιάδες κύριες συντάξεις, άλλες 120 χιλιάδες επικουρικές και 11 με 12 χιλιάδες εφάπαξ, βρίσκονται σε αναμονή και η δέσμευση των ελληνικών αρχών απέναντι στους ευρωπαίους είναι ότι το τοπίο θα έχει «καθαρίσει» πριν από το τέλος του χρόνου.

 

πηγη