«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας. » αναφερόταν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ακριβώς στις 16:00 της Παρασκευής από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Το τηλεφώνημα μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν είχε κανονιστεί έπειτα από επικοινωνίες της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας.
Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας είχαν να συνομιλήσουν από τις 4 Δεκεμβρίου του 2019 όταν είχαν συναντηθεί στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν γίνεται» σημείωναν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο protothema.gr. Κατά τις ίδιες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τι είχε πει ο Μητσοτάκης για τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν
Στην τηλεοπτική του συνέντευξη του στο Star στις 25 Mαϊου, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει: «Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».
Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν συνεπάγεται κατ’ ουδένα τρόπο εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σημείωνε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον οποίο μίλησε το protothema.gr.