Η απόλυση δεν έρχεται πάντα σαν κεραυνός εν αιθρία. Πολλές φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια – μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά της διοίκησης, στον τρόπο που σε αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι ή ακόμα και στον φόρτο εργασίας σου.
Αν νιώθεις ότι κάτι έχει αλλάξει και δεν μπορείς να το εξηγήσεις, ίσως ετοιμάζουν την αποχώρησή σου χωρίς να στο πουν ευθέως. Το να το καταλάβεις έγκαιρα μπορεί να σε βοηθήσει να αναλάβεις δράση πριν να είναι αργά.
Δείτε ακόμα: Πώς να ζητήσεις αύξηση χωρίς να φανείς αγενής – Ο οδηγός που δουλεύει
Τα 5 σημάδια ότι σε ετοιμάζουν για απόλυση
1. Σε παρακολουθούν πιο αυστηρά από πριν
Ξαφνικά ελέγχουν τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, σου ζητούν αναφορές για κάθε κίνηση και κάνουν σχόλια για “παραγωγικότητα”; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αναζητούν αιτίες ή δικαιολογίες για να σε απομακρύνουν.
2. Σου αφαιρούν αρμοδιότητες ή project
Ενώ παλιά σου ανέθεταν σημαντικά καθήκοντα, τώρα σε έχουν βγάλει από meetings ή project. Το να “σε βάζουν στο περιθώριο” δείχνει πως χτίζουν σταδιακά τη μετάβασή σου εκτός εταιρείας.
3. Δεν υπάρχει feedback – ούτε θετικό ούτε αρνητικό
Η απουσία ανατροφοδότησης και επικοινωνίας από προϊσταμένους συχνά σημαίνει ότι δεν επενδύουν πια σε εσένα. Δεν ενδιαφέρονται να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς, γιατί έχουν ήδη πάρει απόφαση.
4. Ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά συναδέλφων
Αισθάνεσαι αμηχανία στα διαλείμματα, λιγότερη διάδραση ή ακόμα και “περίεργες” σιωπές όταν μπαίνεις στο γραφείο; Οι φήμες κυκλοφορούν πρώτα χαμηλόφωνα και πολλοί μαθαίνουν πριν από σένα.
5. Ζητούν αναλυτικά την τεκμηρίωση της δουλειάς σου
Αν σου ζητούν συνεχώς να γράφεις οδηγίες για το τι κάνεις, να “περάσεις τη γνώση σου” ή να καταγράψεις διαδικασίες, ίσως ετοιμάζουν κάποιον αντικαταστάτη ή προετοιμάζουν το έδαφος για μετά την αποχώρησή σου.
Δείτε ακόμα: Τα μικρά λάθη στο βιογραφικό που κοστίζουν μεγάλες ευκαιρίες και πώς να τα αποφύγεις
Τι να κάνεις αν αναγνωρίζεις τα σημάδια
1. Μην πανικοβάλλεσαι – σκέψου στρατηγικά
Κράτα χαμηλούς τόνους. Μην εκδηλώνεις άγχος ή οργή. Προσπάθησε να μην επιβεβαιώσεις τις υποψίες τους με νευρικότητα ή λάθη.
2. Ξεκίνα να φτιάχνεις εναλλακτικές
Ανανέωσε το βιογραφικό σου, ξεκίνα δικτύωση στο LinkedIn, και παρακολούθησε αγγελίες. Μην περιμένεις την απόλυση για να κινηθείς.
3. Προστάτεψε τον εαυτό σου νομικά
Αν υπάρχουν ενδείξεις για απόλυση χωρίς αιτία ή με άδικη συμπεριφορά, κράτα αρχείο από email, αποφάσεις, συζητήσεις. Μπορεί να σε προστατεύσουν σε περίπτωση προσφυγής ή καταγγελίας.
4. Μίλησε (με μέτρο)
Ανάλογα τη σχέση με τον προϊστάμενο ή HR, μπορείς να ζητήσεις ένα ειλικρινές feedback. Μη δείξεις καχυποψία αλλά ενδιαφέρον για βελτίωση.
5. Μη σταματάς να αποδίδεις
Συνέχισε να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και επαγγελματικά. Ακόμα κι αν φύγεις, το όνομά σου μένει – και μπορεί να χρειαστείς συστάσεις.
Δείτε ακόμα: Πώς να φτιάξει το τέλειο LinkedIn προφίλ αν ξεκινάς τώρα την καριέρα σου
Το να σε “ετοιμάζουν για απόλυση” είναι σκληρό, αλλά όχι το τέλος του κόσμου. Αν δεις τα σημάδια νωρίς, μπορείς να κινηθείς έξυπνα, να προετοιμαστείς σωστά και – γιατί όχι – να αξιοποιήσεις την ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Μην μένεις παθητικός θεατής. Πάρε εσύ τον έλεγχο πριν τον πάρει κάποιος άλλος.