Advertisements

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ως προς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού «σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» εξετάζουν σήμερα και αύριο τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

«Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Advertisements

Σημείωσε, δε, ότι «χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής δεν υπάρχει πολλά αλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».

Η ίδια μίλησε για «μια σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».

Όπως είπε, τέλος, το μέλος της επιτροπής «το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην φτάσουμε σε σημείο που να το εξαντλήσουμε και αυτό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού «έσπασαν» και το φράγμα των 20.000 στην Ελλάδα καθώς χρειάστηκαν 36 ημέρες για να φτάσουμε στον αριθμό αυτό καθώς στις 30 Αυγούστου τα κρούσματα ήταν 10.134.

Εντωμεταξύ περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε επτά από τις μεγαλύτερες περιφέρειες και πόλεις της Ελλάδας καθώς μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, στη λίστα προστέθηκαν από χθες, Δευτέρα, Πάτρα και Ιωάννινα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Η κυκλοφορία του ιού αποτυπώνεται και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, που καταγράφονται με τον ίδιο σταθερά ανοδικό ρυθμό. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται περίπου 70 νέες εισαγωγές ημερηςίως σε κλινικές Covid-19 και σε απλές κλίνες.

Εχθές ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία έφθασε τους 72 -το ρεκόρ μέχρι τώρα είναι 79 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο σε μία ημέρα.

Συνολικά ο αριθμός των νοσηλευομένων έφθασε χθες τους 718, με τους 205 να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή σε άλλες Μονάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται καθημερινά περισσότερες από μία στις 2 εισαγωγές σε νοσοκομεία. Εχθές έγιναν στον Ευαγγελισμό και το Αττικόν περίπου 40 εισαγωγές ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εχθές ήταν 83 επί συνόλου 205 σοβαρά ασθενών λόγω κορωνοϊού. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 419, με 10 θανάτους να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

Αγωνία για τα γηροκομεία

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη «μάχη» με τον κορωνοϊό αποτελούν τα γηροκομεία που έχουν αποδειχθεί εστία υπερμετάδοσης με δραματικές συνέπειες.

Ο ευαίσθητος πληθυσμός τους – άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και κατά κανόνα με υποκείμενα νοσήματα- δείχνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή τίθενται σε κίνδυνο από την πλημμελή τήρηση αυτών των μέτρων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο σε τρεις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν καταγραφεί συνολικά 142 κρούσματα και έχουν καταλήξει 37 ηλικιωμένοι. Το γηροκομείο που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα είναι αυτό της Αγίας Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, όπου νόσησαν 75 φιλοξενούμενοι με μέση ηλικία τα 85 χρόνια και εξ αυτών πέθαναν οι 27 (ποσοστό 36%).

Σε δεύτερη μονάδα νόσησαν 42 φιλοξενούμενοι (με μέση ηλικία τα 84 έτη), εκ των οποίων κατέληξαν οι 5 (ποσοστό 12%), ενώ σε τρίτη μονάδα που επιβεβαιώθηκαν 25 κρούσματα με μέση ηλικία τα 86 χρόνια πέθαναν πέντε άνθρωποι (ποσοστό 20%)

Γεωργιάδης: «Δεν θα κλείσει η εστίαση στην Αττική»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown στην Ελλάδα» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κλείσει η εστίαση στην Αττική».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο κ. Χαρδαλιάς θα παραχωρήσει αναλυτική ενημέρωση για την Αττική, ωστόσο δεν θα ανακοινώσει κάτι καινούργιο, ενώ όπως είπε «έχει έρθει το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη και η Ελλάδα εξακολουθεί να πάει πολύ καλά».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν τον Μάιο. Όλοι έχουμε κουραστεί. Δεν υπάρχει ζήτημα lockdown. Δεν υπάρχει ζήτημα διάστασης με την επιτροπή των ειδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι αν το ζητήσουν οι επιστήμονες, θα γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τη συμφωνία και αν μας δοθεί η ευκαιρία να την αλλάξουμε χωρίς να χρεωθεί η Ελλάδα ότι παραβίασε τη συμφωνία. Όσο τηρείται από την άλλη πλευρά κατά γράμμα τόσο θα πρέπει να τηρείται και από μας. Δυστυχώς η συμφωνία είναι κακή, αλλά είναι υποχρεωτική».

πηγη

Advertisements