Σε 1,108 δισ. ευρώ ανέρχεται για τη διετία 2019-2020 το κόστος για τον προϋπολογισμό από τις μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα, αγαθά και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το μέτρο θα τεθεί την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου σε ισχύ και προβλέπει μετάταξη όλων των τροφίμων από τον υψηλό συντελεστή 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μείωση του ίδιου φόρου για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Η αξία των μέτρων για το 2019 ανέρχεται σε 441 εκατ. ευρώ (επτάμηνο) και σε 667 εκατ. ευρώ για το 2020.

Ειδικότερα, στον χαμηλό ΦΠΑ 13% μετατάσσονται: λάδια, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξίδια και γενικώς τα τυποποιημένα μη νωπά τρόφιμα. Επίσης οι υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και άλλων συναφών με αυτές επιχειρήσεων.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από τη μείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα παραμείνουν με ΦΠΑ 24%.

(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Δείτε επίσης: Πληρωμές επιδομάτων Παιδιού, Προνοιακών και συντάξεων, ΟΑΕΔ: Ειδικό Εποχικό Επίδομα έως και 752 ευρώ