Στην νέα διάταξη που θα μπει σύμφωνα με πληροφορίες του ergasiatora.gr ορίζεται ότι η ισχύς της από 28 Μαρτίου Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ημερομηνία λήξης της κανονιστικής ισχύος, την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Έτσι με την παράταση της ΕΓΣΣΕ διασφαλίζεται η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών -ωριμάνσεων- που όμως έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
Ωστόσο σε ό,τι αφορά τους μισθούς η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν ορίζει πια τον κατώτατο μισθό. Κι αυτό γιατί από τις 14.2.2102 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας.
Έτσι μέχρι 31.12. 2019 ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι των εργοδοτών, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ θα πρέπει να υπογράψουν την νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επαγγελματικό ταμείο
Επίσης με την παράταση της ΕΓΣΣΕ του 2018 προβλεπόταν εργοδότες και εργαζόμενοι να μελετήσουν το ενδεχόμενο σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα πρόκειται για την δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου για τη χορήγηση συμπληρωματικών παροχών (επικουρική) και εφάπαξ στους Έλληνες μισθωτούς.
Η ΓΣΕΕ έχει αναθέσει ήδη σε γραφείο την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης αν και πολλοί ειδικοί στην ασφάλιση.
Το σχέδιο προβλέπει στην αρχή η επιβάρυνση να είναι μικρή (0,50% για τον εργαζόμενο, 1% για τον εργοδότη) καθώς ακόμα δεν υπάρχει χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους. Το ταμείο θα καλύπτει τους περίπου 750.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο. Επίσης εκτός από τους κλάδους και κάποια εταιρεία εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να καταβάλλει και υψηλότερα ποσοστά ασφάλισης για τους εργαζομένους της κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό.
Δείτε επίσης: