Advertisements

Πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις; Όσο περνάνε οι μέρες το σενάριο για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται και τόσο απίθανο.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, υποστήριξε: «Ακόμη και αν τα σχολεία αργήσουν να ανοίξουν δεν θα έχει αυτό επιβάρυνση στους υποψηφίους. Ακόμη και αν τα σχολεία ανοίξουν το Μάιο θα προχωρήσουμε κανονικά σε Πανελλαδικές Ιούνιο, Ιούλιο». Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να μην  γίνουν οι εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. «Η μόνη περίπτωση που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο» – είπε – «είναι εφόσον οι ειδικοί μας απαγορεύσουν να βρίσκονται οι υποψήφιοι μέσα στην ίδια αίθουσα το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο λόγος που μπορώ να φανταστώ αυτή τη στιγμή για τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι».

Advertisements

Σχολεία κλειστά: Τα σχολεία είναι κλειστά, με νέα απόφαση λόγω κορωνοϊού, μέχρι και τις 10 Απριλίου.

Αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές: Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 30 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου κατατίθενται οι αιτήσεις συμμετοχής για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.  Λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία του κορωνοϊού φέτος διαφοροποιείται η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης (Α-Δ) και η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως.

Η ύλη: Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ίδια συνέντευξη τόνισε: «Όποτε κι αν ανοίξουν τα σχολεία, είτε τέλη Απριλίου, είτε Μάιο, είτε αργότερα, όλα εξαρτώνται από τους ειδικούς και από την εξάπλωση του ιού. Όπως και να έχει θα προχωρήσουμε σε μείωση της ύλης, σε μια ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, προκειμένου να μπορέσουν οι Πανελλαδικές να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο. Η ύλη στην οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Γ Λυκείου που θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι αυτή –συμπλήρωσε η υπουργός – που θα έχουν διδαχθεί στην κανονική φυσική τάξη». Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη (OPEN TV) εξετάζεται το σενάριο περικοπής της ύλης και τη μεταφορά της ημερομηνίας των εξετάσεων.

Εκτίμηση μετά τις 15 Απριλίου: Η αλήθεια είναι ότι μια εκτίμηση πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα θα την έχουμε – και για τις πανελλαδικές εξετάσεις – μετά τις 15 Απριλίου. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχει αναφέρει ότι μετά τις 15 Απριλίου θα έχουμε μια εικόνα σχετικά με το αν τα μέτρα που έχουμε ληφθεί για τον κορωνοϊό, από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τα μέτρα καραντίνας (ΣΚΑΪ).

Μετά το Πάσχα ή πιο πίσω θα ανοίξουν τα σχολεία; Το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, αν οι ειδικοί πουν «όχι» σε αυτό, καθώς θα υπάρξει ακόμη κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε οι μαθητές θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο μέλλον παρέπεμψε την απόφαση για το πότε θα γίνουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι κανείς σε θέση να επιβεβαιώσει το πότε θα διεξαχθούν».

3 σενάρια αλλά τελικά 2

Εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά το Πάσχα τότε εκτιμάται ότι τα μαθήματα θα αναπληρωθούν με σύντμηση των διδακτικών ωρών και κατάργηση των περιπάτων. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει  μείωση της διδακτικής ώρας από τα 45 λεπτά στα 35, μαζί με την απαραίτητη αναμόρφωση ωραρίου. Τότε, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν τον Ιούνιο. Στη Γ’ Λυκείου οι μαθητές διδάσκονται ανά εβδομάδα έξι ώρες των πανελλαδικών μαθημάτων. Να σημειωθεί εδώ ότι φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν και νέα ύλη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Εάν το άνοιγμα των σχολείων πάει πιο πίσω – κάτι που φαίνεται πιο πιθανό –  τότε θα έχουμε παράταση του σχολικού έτους, μείωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης και μετάθεση των πανελλαδικών σε ημερομηνίες  προς το τέλος Ιουνίου ή τον Ιούλιο.

Η τελευταία λύση αλλά όχι και απίθανη είναι η περίπτωση οι ειδικοί να εκτιμήσουν πως τα σχολεία θα πρέπει ανοίξουν αρκετά μετά τις αρχές Μαϊου. Τότε, το υπουργείο Παιδείας υποχρεωτικά θα εξετάσει – εκτός από την παράταση του σχολικού έτους – και τη μετάθεση των πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση – κι όσο πιο αργά ανοίξουν τα σχολεία – θα αναζητηθούν λύσεις ακόμα και για ολοκλήρωση της ύλης μόνο με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Advertisements