Μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν εντεινόμενες ανισότητες σε πιο προχωρημένη ηλικία, εν συγκρίσει με τους σημερινούς συνταξιούχους, θα αντιμετωπίσουν οι νέες γενιές.
Σε έκθεση του ΟΟΣΑ, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και τιτλοφορείται “Πρόληψη της ανάπτυξης ανισοτήτων με την αύξηση της ηλικίας”, υπογραμμίζεται πως οι αυριανοί ηλικιωμένοι θα ζουν περισσότερα χρόνια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βιώνουν περιόδους ανεργίας και χαμηλούς μισθούς “αν και ορισμένοι θα έχουν σταθερή και καλά αμοιβόμενη καριέρα”.
Εκείνοι που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του 1960 και μετά, “θα βιώνουν τη γήρανση με τρόπο ριζικά διαφορετικό” από τις προηγούμενες γενιές εξαιτίας “της επιμήκυνσης της διάρκειας της ζωής, της συρρίκνωσης του πυρήνα της οικογένειας, του χάσματος των ανισοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ενεργούς ζωής τους και των μεταρρυθμίσεων που έχουν μειώσει τις συντάξεις”.
Η έκθεση τονίζει πως: “Ορισμένες ομάδες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας στα γεράματά τους“.
Το 1980, στη ζώνη των χωρών του ΟΟΣΑ σε κάθε 100 οικονομικά ενεργά άτομα αντιστοιχούσαν 20 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, κατά μέσο όρο. Ο αριθμός αυτός έφτασε τους 28 το 2015 και μέχρι το 2050 αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, στους 53. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ