Advertisements

Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ: Ποια είναι η διαδικασία έκδοσής της. Πότε παύει να ισχύει. Τι δικαιολογητικά χρειάζεστε για την έκδοσή της.

Τo ergasiatora.gr, σας παρουσιάζει αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Advertisements

Δείτε τα δικαιώματα που έχετε με την κάρτα ανεργίας αλλά και πότε παύει να ισχύει.

Παράλληλα δείτε ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε κάρτα ανεργίας.

Ενδεικτικοί λόγοι διαγραφής από το μητρώο ανέργων ΟΑΕΔ:

Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Κοντεύουν τα επιδόματα και οι συντάξεις – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές, Αποτελέσματα για κοινωνικό τουρισμό ΟΑΕΔ

• Σε περίπτωση ανάληψης εξαρτημένης εργασίας ή οποιασδήποτε μορφής απασχόλησης, είτε με τη μεσολάβηση του ΟΑΕΔ είτε με ενέργειες του ίδιου του ανέργου

• Σε περίπτωση μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε διάστημα έως και 5 (πέντε) ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας

• Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του ανέργου στην αγορά εργασίας (π.χ. ασθένεια, μετάβαση στο εξωτερικό, διοικητική κράτηση, φυλάκιση, κ.ά.) • Σε περίπτωση στράτευσης

• Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος

• Σε περίπτωση λήξης της άδειας διαμονής ή εργασίας αλλοδαπού (προκειμένου για πολίτες τρίτων χωρών)

• Σε περίπτωση φοίτησης, μαθητείας, πρακτικής άσκησης (εξαιρουμένης της πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης χωρίς εργασιακή σχέση)

• Σε περίπτωση κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ΝΑΤ.

Δείτε εδώ τα δικαιώματα των ανέργων από την κάρτα ανεργίας

Πως θα βγάλετε κάρτα ανεργίας

Στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 15-74 ετών το οποίο α) δεν έχει εργασία β) δεν είναι μαθητής, σπουδαστής ή φοιτητής οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, γ) είναι διαθέσιμο στην αγορά εργασίας και δ) αναζητά ενεργά απασχόληση. Για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Ε1.

Οι άνεργοι που εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη θα προσκομίζουν το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή το Ε1 του ατόμου του οποίου τελούν υπό την προστασία καθώς και παραστατικό μέσω του οποίου δηλώνεται η άρση του λόγου εξάρτησης, όπου αυτό απαιτείται.

Για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος απαιτείται μόνο η κατάθεση συγκεκριμένου υποδείγματος υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 , η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος. Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Υπηρεσία (ΚΠΑ2) διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό κατά την κρίση της θεωρείται απαραίτητο για τον έλεγχο ανεργίας.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μόνο στο ΚΠΑ2 αρμοδιότητας της περιοχής στην οποία υπάγεται ο άνεργος σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

Μετά την εγγραφή του ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει το έγγραφο «Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη Διαδικτυακή Πύλη» (κωδικοί πρόσβασης). Μέσω του εγγράφου αυτού ο συναλλασσόμενος μπορεί να κάνει την εγγραφή του στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (eServices IIS) του Οργανισμού και να κάνει χρήση ως πιστοποιημένος χρήστης. Μετά την εγγραφή του ο άνεργος ενδεικτικά έχει τα εξής δικαιώματα/παροχές:

Σε περίπτωση απόλυσης, δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας: εάν διαπιστωθεί ότι ο απολυθείς άνεργος πληροί τις προϋποθέσεις προς επιδότηση (αν έχει συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων), υποβάλλει αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας

Υπόδειξη και παραπομπή σε θέση εργασίας αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κενή θέση ανάλογη των προσόντων του στο επάγγελμα που ενδιαφέρεται να απασχοληθεί ο άνεργος. Υπόδειξη και παραπομπή σε προγράμματα κατάρτισης / απασχόλησης Διερεύνηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αναγκών κατά τη συνέντευξη με εξειδικευμένο Υπάλληλο (εξατομικευμένη προσέγγιση), κατάρτιση ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με εξειδικευμένο Υπάλληλο, προτάσεις για συμμετοχή του αναζητούνται εργασία σε δράσεις/ προγράμματα συμβουλευτικής, απασχόλησης ή κατάρτισης.

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Κοντεύουν τα επιδόματα και οι συντάξεις – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές, Αποτελέσματα για κοινωνικό τουρισμό ΟΑΕΔ

Advertisements