Advertisements

Σε αναμονή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων – Διαβάστε όλα τα σημεία κλειδιά για να ενταχθεί η επιχείρησή σας στο Πρόγραμμα.

Νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματική ενίσχυση διάρκειας 18 μηνών με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, από φορείς του κλάδου.

Advertisements

Δικαιούχοι είναι οι “Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” που έχουν λάβει βεβαίωση εγγραφής από το Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. μέχρι και 31/12/2017 και φορείς που έχουν λάβει βεβαίωση μετάπτωσης/τροποποίησης καταστατικού από το Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. μέχρι και 31/12/2017 καθώς και οι εν δυνάμει Φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Βάσει του ΦΕΚ Α 205/31-10-2016, ως “Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” θεωρούνται:

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

α. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του άρθρου 14,

β. οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευ- θύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) που διέπονται από το άρθρο 12 του Ν. 2716/1999 (Α’ 96), συμπληρωματικά από τις διατάξεις του Ν. 1667/1986 (Α’196), του άρθρου 12 του Ν. 3842/ 2010 (Α’ 58) και του παρόντος νόμου,

γ. οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, που συστήνονται με το άρθρο 24,

δ. οποιοδήποτε άλλο μη μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο, εφόσον έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα, όπως ιδίως αγροτικοί συνεταιρισμοί του Ν. 4384/2016 (Α’ 78), αστικοί συνεταιρισμοί του Ν. 1667/1986, Αστικές Εταιρίες των άρθρων 741 επ. του Α.Κ., εφόσον σωρευτικά συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

αα) Αναπτύσσει δραστηριότητες συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, όπως ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2.

ββ) Μεριμνά για την πληροφόρηση και τη συμμετοχή των μελών του και εφαρμόζει δημοκρατικό σύστημα

Τα σημεία κλειδιά

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

1.Ο φορέας που υποβάλλει αίτηση να διαθετει βεβαίωση έναρξη εργασιών καθώς και όλες τις τυχόν μεταβολές εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ και να έχοιυν υποβάλλει αίτηση καταχώρισης πρόσθετων στοιχείων στο Γενικό Μητρώο Φορέων, όπου απαιτείται.

2.Να λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και να έχουν έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα για την οποία υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης.

3. Οι φορείς αυτοί να έχουν μέσα στο καταστικό ίδρυσής τους τους παρακάτω καταστατικούς σκοπούς ίδρυσης:

  • την ενημέρωση και πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο για ζητήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας,
  • την υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. στην περιοχή που δραστηριοποιούνται και
  • την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής.

Επιπλέον, επικουρικά, δύνανται να έχουν ως καταστατικό σκοπό τα ακόλουθα:

  • τη δικτύωση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε τοπικό επίπεδο σε παραγωγικές συνέργειες (clusters),
  • τη διασύνδεση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας με μεμονωμένα εγχειρήματα ή δίκτυα του εξωτερικού,
  • τη δημοσιοποίηση και διάδοση του θεσμού της Κ.ΑΛ.Ο. σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τη διάδοση καλών πρακτικών και
  • τη συνεργασία με φορείς ένταξης και προώθησης στην απασχόληση.

Ακόμη:

Να διαθέτουν βεβαίωση έναρξης, καθώς και όλες τις τυχόν μεταβολές εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να έχουν υποβάλει αίτηση καταχώρισης πρόσθετων στοιχείων στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο., όπου απαιτείται.

Να λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και να έχουν έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα για την οποία υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης.

Να διαθέτουν τουλάχιστον δύο (2) ή να δεσμεύονται ότι θα προσλάβουν τουλάχιστον δύο (2) υπαλλήλους/στελέχη πλήρους απασχόλησης για όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης. Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα τυπικά προσόντα:

Στέλεχος 1ο: πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οικονομικών επιστημών ή πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο στις οικονομικές επιστήμες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον 2ετή συναφή επαγγελματική εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε εντός των τελευταίων 5 ετών. Υποχρεωτική είναι και η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.

Στέλεχος 2ο: πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποδεδειγμένη τουλάχιστον μονοετή προϋπηρεσία στη συμβουλευτική επιχειρήσεων, η οποία αποκτήθηκε εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών. Υποχρεωτική είναι και η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.

Στην περίπτωση και μόνο που ο Δικαιούχος έχει τη νομική μορφή του συνεταιρισμού εργαζομένων, το 1ο Στέλεχος ή/και το 2ο Στέλεχος μπορούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι/μέλη του συνεταιρισμού που θα διαθέτουν τα ανωτέρω αναφερόμενα τυπικά προσόντα.

Προσοχή: Ένας τουλάχιστον εξ’ αυτών (Στέλεχος 1 ή 2), όπως περιγράφονται ανωτέρω θα πρέπει να είναι και μέλος του Φορέα Κ.ΑΛ.Ο. που υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης.

Στην περίπτωση και μόνο που ο Δικαιούχος έχει τη νομική μορφή του συνεταιρισμού εργαζομένων, το 1ο Στέλεχος ή/και το 2ο Στέλεχος μπορούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι/μέλη του συνεταιρισμού που θα διαθέτουν τα ανωτέρω αναφερόμενα τυπικά προσόντα. Ένας τουλάχιστον εξ’ αυτών (Στέλεχος 1 ή 2), όπως περιγράφονται ανωτέρω θα πρέπει να είναι και μέλος του Φορέα Κ.ΑΛ.Ο. που υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης.

Να διαθέτουν τουλάχιστον έναν άλλο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ο οποίος δεν ταυτίζεται με τον απαιτούμενο από την Πρόσκληση. Σημειώνεται ότι οι άλλες δραστηριότητες δεν δύνανται να χρηματοδοτηθούν από την παρούσα πρόσκληση και θα πρέπει να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός τους, καθώς και το αντίστοιχο κόστος τους.

Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας).

Να λειτουργούν ως Σημεία Ενημέρωσης (info-point) και Κέντρα Στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης (που είναι δεκαοκτώ (18) μήνες) με δυνατότητα παράτασης ολοκλήρωσης της πράξης για 2 μήνες.

Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

Χώρος

Το Κέντρο Στήριξης θα πρέπει να στεγάζεται σε δίχωρο ισόγειο χώρο τουλάχιστον τριάντα (30) τ.μ. στον οποίο θα εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι ο Δικαιούχος της ενίσχυσης οφείλει να τηρεί την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία κατά την εκτέλεση της πράξης και ιδίως όσον αφορά τη μη διάκριση και την προσβασιμότητα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο αφίσα σύμφωνα με τον Επικοινωνιακό Οδηγό για το ΕΣΠΑ 2014-2020 (σε ελάχιστο Α3) αναφορικά με τη συνδρομή του διαρθρωτικού ταμείου στη υλοποίηση της πράξης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα υποδειχθούν.

Αναλυτικά το κείμενο “Προδημοσίευση Πρόσκλησης για τη δράση «Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»”

ΔΡΑΣΗ: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης πράξεων για τη δράση «Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της δράσης είναι να υποστηριχθεί η ολόπλευρη ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο., με πρώτο ορόσημο τη σύσταση Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που θα λειτουργήσουν ως «σημεία ενημέρωσης» για την Κ.ΑΛ.Ο. και ως δομές συμβουλευτικής υποστήριξης κοινωνικών επιχειρηματιών/υποψηφίων κοινωνικών επιχειρηματιών, αλλά και ως δομές υποστήριξης της δημιουργίας και ανάπτυξης άλλων φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα χρηματοδοτηθεί, ειδικότερα, η σύσταση και η λειτουργία για δεκαοκτώ (18) μήνες Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016) για να παρέχουν υπηρεσίες προς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

H δράση εντάσσεται στους Άξονες Προτεραιότητας: 2, 4 και 5 του Θεματικού Στόχου 9 της Επενδυτικής Προτεραιότητας 9ν του Επιχειρησιακού Προγράμματος: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση.

2. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι:

α) οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν.4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016), όπως ισχύει, που έχουν λάβει βεβαίωση εγγραφής από το Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. μέχρι και 31/12/2017 και οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν.4430/2016 που έχουν λάβει βεβαίωση μετάπτωσης/τροποποίησης καταστατικού από το Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. μέχρι και 31/12/2017, β) οι εν δυνάμει Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν.4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016), όπως

ισχύει, που έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής μέχρι και 31/12/2017 ή εμπρόθεσμη αίτηση μετάπτωσης στο Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. και γ) όσοι από τους ανωτέρω έχουν υποβάλει αίτηση τροποποίησης καταστατικού μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.

Δεν εντάσσονται:

  • Οι επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες και οργανισμοί που διέπονται, όσον αφορά την πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του Ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Καν. 1407/2013 (άρθρο 1 και 2)
  • Οι επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης συμμετοχής: α) τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2063/Δ1632/2011 (Β΄ 266), όπως εκάστοτε ισχύει, ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από τρεις (3) διενεργηθέντες ελέγχους, ή β) δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από δύο (2) διενεργηθέντες ελέγχους. Οι υπό α’ και β’ κυρώσεις πρέπει να έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ.

Διαβάστε τον Καν.1407/2013, στο τέλος του άρθρου

Στην περίπτωση Δικαιούχων που δραστηριοποιούνται στους τομείς που δεν εφαρμόζεται ο Καν.1407/2013 και δραστηριοποιούνται επίσης σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ή ασκούν άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, ο Δικαιούχος δύναται να ενταχθεί στη δράση, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικεία κράτη μέλη διασφαλίζουν, με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που χορηγείται δυνάμει του παρόντος κανονισμού και εφόσον υποβάλλει Υπεύθυνη Δήλωση, κατά την αξιολόγηση, στην οποία θα αναφέρει ρητά ότι το επιχορηγούμενο προσωπικό δεν πρόκειται να απασχοληθεί στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών.

Επισημαίνεται ότι εντάσσονται στη δράση οι Δικαιούχοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς πέραν των ανωτέρω εξαιρουμένων και το επιχορηγούμενο προσωπικό θα απασχοληθεί στις μη εξαιρούμενες δραστηριότητες.

3. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, θα χρηματοδοτηθεί η σύσταση και η λειτουργία για δεκαοκτώ (18) μήνες Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016) για να παρέχουν υπηρεσίες προς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Οι παραπάνω φορείς – υποψήφιοι Δικαιούχοι Κρατικής Ενίσχυσης (εφεξής Δικαιούχοι), θα πρέπει να έχουν ως καταστατικό σκοπό:

  • την ενημέρωση και πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο για ζητήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας,
  • την υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. στην περιοχή που δραστηριοποιούνται και
  • την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φορέων Κ.ΑΛ.Ο., μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής.
  • Επιπλέον, επικουρικά, δύνανται να έχουν ως καταστατικό σκοπό τα ακόλουθα:

τη δικτύωση των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. σε τοπικό επίπεδο σε παραγωγικές συνέργειες (clusters),

  • τη διασύνδεση επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας με μεμονωμένα εγχειρήματα ή δίκτυα του εξωτερικού,
  • τη δημοσιοποίηση και διάδοση του θεσμού της Κ.ΑΛ.Ο. σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τη διάδοση καλών πρακτικών και
  • τη συνεργασία με φορείς ένταξης και προώθησης στην απασχόληση.

Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην Πρόσκληση για τα Κέντρα Στήριξης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. οι Δικαιούχοι θα πρέπει:

1. α. να είναι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο, δηλαδή να έχουν λάβει βεβαίωση εγγραφής ή μετάπτωσης/τροποποίησης καταστατικού από το Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. μέχρι και 31/12/2017,

β. ως εν δυνάμει Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο μέχρι και 31/12/2017 ή εμπρόθεσμη αίτηση μετάπτωσης στο Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο., να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής ή μετάπτωσης/τροποποίησης καταστατικού από το Γενικό Μητρώο Κ.ΑΛ.Ο. και

γ. όσοι από τους ανωτέρω έχουν υποβάλει αίτηση τροποποίησης καταστατικού μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης, να διαθέτουν βεβαίωση τροποποίησης καταστατικού.

2. Να διαθέτουν βεβαίωση έναρξης, καθώς και όλες τις τυχόν μεταβολές εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να έχουν υποβάλει αίτηση καταχώρισης πρόσθετων στοιχείων στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο., όπου απαιτείται.

3. Να λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και να έχουν έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα για την οποία υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης.

4. Να διαθέτουν καταστατικούς σκοπούς, όπως ορίζεται παραπάνω στην Ενότητα «3. Προϋποθέσεις συμμετοχής», στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο.

5. Να διαθέτουν τον επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 70.2–«Δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης»

6. Να διαθέτουν τουλάχιστον δύο (2) ή να δεσμεύονται ότι θα προσλάβουν τουλάχιστον δύο (2) υπαλλήλους/στελέχη πλήρους απασχόλησης για όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης.

Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα τυπικά προσόντα:

Στέλεχος 1ο: πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οικονομικών επιστημών ή πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο στις οικονομικές επιστήμες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον 2ετή συναφή επαγγελματική εμπειρία, η οποία αποκτήθηκε εντός των τελευταίων 5 ετών. Υποχρεωτική είναι και η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.

Στέλεχος 2ο: πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποδεδειγμένη τουλάχιστον μονοετή προϋπηρεσία στη συμβουλευτική επιχειρήσεων, η οποία αποκτήθηκε εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών. Υποχρεωτική είναι και η γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.

Στην περίπτωση και μόνο που ο Δικαιούχος έχει τη νομική μορφή του συνεταιρισμού εργαζομένων, το 1ο Στέλεχος ή/και το 2ο Στέλεχος μπορούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι/μέλη του συνεταιρισμού που θα διαθέτουν τα ανωτέρω αναφερόμενα τυπικά προσόντα. Ένας τουλάχιστον εξ’ αυτών (Στέλεχος 1 ή 2), όπως περιγράφονται ανωτέρω θα πρέπει να είναι και μέλος του Φορέα Κ.ΑΛ.Ο. που υποβάλλει την αίτηση χρηματοδότησης.

Να λειτουργούν ως Σημεία Ενημέρωσης (info-point) και Κέντρα Στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης (που είναι δεκαοκτώ (18) μήνες) με δυνατότητα παράτασης ολοκλήρωσης της πράξης για 2 μήνες.

Να διαθέτουν τουλάχιστον έναν άλλο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ο οποίος δεν ταυτίζεται με τον απαιτούμενο από την Πρόσκληση. Σημειώνεται ότι οι άλλες δραστηριότητες δεν δύνανται να χρηματοδοτηθούν από την παρούσα πρόσκληση και θα πρέπει να διασφαλίζεται ο διαχωρισμός τους, καθώς και το αντίστοιχο κόστος τους.

Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά λογιστικά βιβλία (πρώην Β’ ή Γ’ κατηγορίας).

Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

Το Κέντρο Στήριξης θα πρέπει να στεγάζεται σε δίχωρο ισόγειο χώρο τουλάχιστον τριάντα (30) τ.μ. στον οποίο θα εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι ο Δικαιούχος της ενίσχυσης οφείλει να τηρεί την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία κατά την εκτέλεση της πράξης και ιδίως όσον αφορά τη μη διάκριση και την προσβασιμότητα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της πράξης θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο αφίσα σύμφωνα με τον Επικοινωνιακό Οδηγό για το ΕΣΠΑ 2014-2020 (σε ελάχιστο Α3) αναφορικά με τη συνδρομή του διαρθρωτικού ταμείου στη υλοποίηση της πράξης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα υποδειχθούν.

Οι προτεινόμενες δράσεις είναι σε άμεση συνέργεια με τις δράσεις που περιγράφονται και σχεδιάζεται να υλοποιηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» της περιόδου 2014-2020 στο πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας 9.5 και προσδιορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας.

Οι δαπάνες που θα υλοποιηθούν θα είναι επιλέξιμες εφόσον πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πράξης και έως και δέκα οκτώ (18) μήνες από την έκδοσή της.

Κάθε δυνητικός Δικαιούχος δύναται να υποβάλει μόνο μία πρόταση ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά ΑΦΜ.

Πράξεις που έχουν περατωθεί φυσικά ή εκτελεστεί πλήρως δεν είναι επιλέξιμες, ανεξάρτητα εάν έχουν εκτελεστεί ή όχι οι σχετικές πληρωμές.

Οι Δικαιούχοι της ενίσχυσης δεν μπορούν να ενισχυθούν από άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα για την υλοποίηση της ίδιας πρότασης ή τμήματος αυτής.

Ορίζεται Υπεύθυνος της Πράξης που προέρχεται από τον Δικαιούχο και έχει την γενική εποπτεία της πράξης. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η ευθύνη της οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης της πράξης. Ο Υπεύθυνος της πράξης αναλαμβάνει την υποχρέωση να συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά υλοποίησης, καθώς και την τήρηση όλων των παραστατικών, που αφορούν στην πράξη. Ο Υπεύθυνος της Πράξης, επίσης, είναι αρμόδιος για την επικοινωνία του Δικαιούχου με τον ΕΦ.

Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στη δράση, χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1407/2013 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).

Όλα τα ανωτέρω προαπαιτούμενα αποτελούν προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη δράση. Η μη ικανοποίηση κάθε μιας εξ αυτών αποτελεί συνθήκη αποκλεισμού των υποβαλλόμενων προτάσεων των Δικαιούχων. Η μη ικανοποίηση τους ή η ελλιπής ή ανύπαρκτη τεκμηρίωση για την ικανοποίησή τους αποτελεί λόγο απόρριψης της προτεινόμενης πρότασης.

4. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των πράξεων ανέρχεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες.

Ο Δικαιούχος θα πρέπει να λειτουργήσει το σημείο info-point, το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες από την απόφαση ένταξης και να ενημερώσει σχετικά τον ΕΦ.

Για τα  5. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ/ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ, 6. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΔΑΠΑΝΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΔΕΣΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, 7. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ, 8.ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 9. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (δείτε το συνημμένο έγγραφο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Η παρούσα Προδημοσίευση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και ουδεμία έννομη δέσμευση του ∆ημοσίου και ιδιαίτερα της Ειδικής Υπηρεσίας ΕΣΠΑ ΑπΚΟ γεννά ως προς τους αναφερόμενους όρους και προϋποθέσεις στην τελική Πρόσκληση του Προγράμματος.

Η Ειδική Υπηρεσία ΕΣΠΑ ΑπΚΟ διατηρεί αναλλοίωτο το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους, που αναφέρονται στην παρούσα Προδημοσίευση.

Η πρόσκληση της Δράσης θα δημοσιευτεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης http://www.ypakp.gr ή/και του ΕΦ, του ΕΣΠΑ http://www.espa.gr , και στην ιστοσελίδα http://www.ependyseis.gr

Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής θα οριστούν στην απόφαση πρόσκλησης της δράσης. Η ηλεκτρονική υποβολή θα γίνει στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

Advertisements