Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της εργασίας στο Δημόσιο για νέους έως 30 ετών ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Οι νέοι θα απασχοληθούν σε επιμέρους πρότζεκτ στο Δημόσιο, τα οποία, πρωτίστως, θα αφορούν την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και, ιδίως, για τη δημιουργία κινήτρων παραμονής των νέων και του υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού στη χώρα.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο digital economy forum 2018: «Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
«Έχουμε ήδη απευθύνει τη σχετική πρόσκληση προς όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, για να καταγράψουν τις ανάγκες τους και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση τέτοιων συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα αφήνουν διακριτό κοινωνικό αποτύπωμα. Προτεραιότητα θα έχουν τα έργα της ψηφιοποίησης, της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών του κράτους και της ψηφιοποίησης των αρχείων» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων είναι ενδεικτικό παράδειγμα.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επόμενη ημέρα, καθώς σχεδιάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα, μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε έναν αρχικό σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο το έχουμε εισηγηθεί στους εταίρους στο Eurogroup. Έχουμε οργανώσει ένα ολιστικό σχέδιο για την αναπτυξιακή στρατηγική για την επόμενη ημέρα, το οποίο βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, γιατί, κατά τη δική μας εκτίμηση, η κρίση που βιώσαμε, ήταν, πρωτίστως, κρίση του παραγωγικού μοντέλου, που είχε υιοθετήσει η χώρα» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Όπως είπε, μέσα από αυτό το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζεται, δίδεται έμφαση και στην επιστροφή των νέων και του υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού που έφυγε από τη χώρα, την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, βασικός μοχλός γι’ αυτού του τύπου την ανάπτυξη είναι ο κλάδος της πληροφορικής, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών στη χώρα μας απαριθμεί περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας.
«Άρα, αυτός ο τομέας μπορεί να είναι κρίσιμος για την ενίσχυση της εργασίας και να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας, βιώσιμων και αξιοπρεπών. Συγχρόνως, είναι, επίσης, σημαντικό ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου και η ενίσχυση της εργασίας στο συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο μπορεί να συμβάλει και στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.
Υπογράμμισε δε ότι αυτό που απασχολεί το υπουργείο Εργασίας είναι πως θα μπορέσει να αντιστοιχήσει το ανθρώπινο δυναμικό με τις ανάγκες του κλάδου και πως θα διασφαλίσει στο ανθρώπινο δυναμικό δεξιότητες που θα βρίσκονται κοντά στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την αναντιστοιχία μεταξύ των θέσεων εργασίας που διαφαίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν στον κλάδο και του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο μπορεί να μην είναι στο βαθμό αυτό καταρτισμένο.
«Το πρώτο εργαλείο, το οποίο είναι οριζόντιας πολιτικής, είναι ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με το οποίο παρακολουθούμε εντατικά και με συχνότητα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, προκειμένου να σχεδιάζουμε τα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας, ώστε απαντούν στις ανάγκες αυτές. Το δεύτερο και πιο κρίσιμο που αφορά την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, είναι η εθνική ψηφιακή στρατηγική. Αυτή η στρατηγική αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίχθηκε το 2017 η ανασύσταση της εθνικής συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες, που λειτουργεί, υπό το συντονισμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.
«Πέραν αυτών, ένα βασικό ζήτημα που επεξεργαζόμαστε, αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση των ίδιων των υπηρεσιών και των ίδιων των εργαλείων του υπουργείου Εργασίας» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. «Για παράδειγμα, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από τις αρχές του 2017, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο με το οποίο παρεμβαίνουμε στην αγορά εργασίας και με το οποίο αντιμετωπίζουμε την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία. Ένα πληροφοριακό σύστημα εξαιρετικά αποτελεσματικό που, κάνοντας μία ανάλυση κινδύνου, μας υποδεικνύει ποιες επιχειρήσεις είναι περισσότερο πιθανόν να παραβιάσουν την εργατική νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι περισσότεροι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί από το 19% που ανερχόταν, όταν ξεκίνησε το έργο της αυτή η κυβέρνηση, στο 12%, το 2018» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, αποσαφηνίζοντας ότι εξίσου σημαντικό εργαλείο είναι και το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», «με το οποίο μπορούμε να μετράμε τις ροές της μισθωτής εργασίας, στην αναβάθμιση του οποίου έχουμε προχωρήσει, προκειμένου να αποτυπώνονται ηλεκτρονικά και οι υπερωρίες».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).