Advertisements

Η εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης θα ξεκινήσει με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, ο φάκελος τον οποίο παρέλαβε σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναδεικνύει τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει ήδη έτοιμες βασικές διατάξεις.

Advertisements

Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο πήρε εντολή από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε άμεση νομοθέτηση της μείωσης ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ( όλων των) φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα του 2020 με διατήρηση του αφορολογήτου και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, διορθωτικές κινήσεις στις 120 δόσεις αλλά και σταδιακή μείωση ( σε ορίζοντα τετραετίας) των συντελεστών ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο την εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, προκειμένου να περιοριστούν άμεσα σε 500 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται:

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας
  •  Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων
  • Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης
  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

  • Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
  • Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
  • Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
  • Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Παράλληλα, το νέο οικονομικό επιτελείο αναλαμβάνει να «τρέξει» συμφωνημένα μέτρα με τους θεσμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ενδεικτικά ο φάκελος που παρέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει:

1. Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

2. Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12.500 υπαλλήλους

3.Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.

3.Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ

4.Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.

5.Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021

6. Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.

7. Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.

8.Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.

9.Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022)

10.Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα

11.Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Μπαράζ πληρωμών – Επίδομα ενοικίου, παιδιού, ΚΕΑ, συντάξεων – Οι αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα και τις φορολογίες

Advertisements