Advertisements

Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους με εισόδημα ως 1.500 ευρώ μηνιαίως. Τίτλοι τέλους για το περιβόητο ΕΚΑΣ στον αέρα τα αντισταθμιστικά μέτρα του βοηθήματος

Την Πέμπτη πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το περιβόητο ΕΚΑΣ το οποίο αποτελούσε κάποτε μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους και πλέον σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό έρχεται ένα μόνιμο ποσό στήριξης που θα δίνεται μια φορά το χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Advertisements

Και όχι μόνο καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαία εισοδήματα ως 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα είναι συγκεκριμένο και θα δίνεται πάντα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παράλληλα εξετάζεται να υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Το επίδομα θα είναι μόνιμο και ακατάσχετο, ενώ θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το 2020 και για κάθε επόμενο έτος. Κυβερνητικός στόχος είναι η παροχή του να γίνεται σε σταθερή χρονική περίοδο ετησίως (κάθε Δεκέμβριο), ενώ επιδίωξη είναι να καταβάλλεται και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο μηχανισμός στήριξης που θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020 δεν έχει καμία σχέση με το φετινό κοινωνικό μέρισμα, ύψους 436 εκατ. ευρώ. Το πλεόνασμα για το 2020 έχει υπολογιστεί στο 3,5%, ενώ από το 2021 και μετά στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί στο 2%.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάζεται το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των συνταξιούχων που υποβάλουν κοινή δήλωση, αλλά εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα εκ των δύο.

ΕΚΑΣ: Τι θα γίνει με τα αντισταθμιστικά μέτρα

ΕΚΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα των αντισταθμιστικών παροχών που δόθηκαν με το ΕΚΑΣ όπως η απαλλαγή ως το τέλος του έτους από τη συμμετοχή των δικαιούχων στα φάρμακα. Ωστόσο την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου σταματάει πλέον η χορήγηση του ΕΚΑΣ των 12 ευρώ τον μήνα που λάμβαναν φέτος περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Από τη συνολική περικοπή του ΕΚΑΣ, το διάστημα 2015-2019 οι συνταξιούχοι έχασαν 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το συνολικό κονδύλι φέτος για το ΕΚΑΣ περιορίστηκε στα 33 εκατ. ευρώ.

Φέτος το έλαβαν όσοι έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως 7.720 ευρώ, συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 8.884 ευρώ, συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 11.000 ευρώ, συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβλήθηκε τον Ιούνιο του 2018 έως 643 ευρώ.

Αρχικά το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε με τον ν. 2334/1996 (ΦΕΚ Α’ 188/20-8-1996).

Ακολούθως, με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) και τα πέντε κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) ψήφισαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ΕΚΑΣ στο ύψος των 230 ευρώ και μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις έφτασε εν έτει 2019 στα 12 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ σήμερα η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η στέρηση μιας ισχυρής στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και η απουσία καταβολή του στους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016), έχουν οδηγήσει στη βίαιη φτωχοποίηση σχεδόν 1.200.000 Έλληνες συνταξιούχους αφού, σύμφωνα με τα τελευταία ανακοινωμένα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» της ΗΔΙΚΑ (ΥΠΕΚΑΚΑ) για τον μήνα Δεκέμβριο 2018 που παραθέτουμε παρακάτω (Πίνακας 4, σελ. 6), σε σύνολο 2.500.000 συνταξιούχων, περίπου 1.200.000 λαμβάνουν μεικτή σύνταξη γήρατος μέχρι 700 ευρώ τον μήνα.

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Δείτε επίσης:

Advertisements