Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ανέφερε πως όλες οι εκκλήσεις της Τουρκίας έγιναν για την δίκαιη μοιρασιά όλου του πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και για να καταστεί η περιοχή εκεί μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Ο Τσαβούσογλου είπε πως “αν υπάρχει πλούτος ας τον μοιραστούμε. Να λύσουμε τα προβλήματα με διπλωματία και πολιτικές μεθόδους”.
…..
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας οι μονόπλευρες εργασίες συνεχίστηκαν και είπε: “Το 2011 αρχικά συνάψαμε συμφωνία με την KKTC και αργότερα συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας. Όταν στις περιοχές που μας αδειοδότησε η KKTC, αρχίσαμε δραστηριότητες γεωτρήσεων το 2018 με τα πλοία μας, έγινε χαμός. Υποστήριξαν το εξής : “Μία μέρα η Τουρκία έφερε τα πλοία της και άρχισε το πρόβλημα”. Δεν είναι όμως έτσι. Ποια είναι η αιτία για αυτά ; Η μαξιμαλιστική προσέγγιση της Ελλάδας”
Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως τα αιτήματα της Ελλάδος σχετικά με την υφαλοκρηπίδα αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνέχισε λέγοντας: “Η Ελλάδα επιδιώκει υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ένα νησάκι έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων-το Καστελλόριζο, που βρίσκεται στα 2 χιλιόμετρα απόσταση από το Κας. Πού υπάρχει αυτό στο διεθνές δίκαιο ; Όταν τα λέμε αυτά στους Έλληνες λένε πως “Aς αρχίσουμε από κάπου και αργότερα θα συμφωνήσουμε σε κοινό σημείο”. Μα όταν κάνουν βήμα με τόσο μαξιμαλιστική προσέγγιση, που θα συμφωνήσουμε ; Όπως δήλωσε και ο ΠτΔ μας, πρέπει να δούμε πώς οι χάρτες και οι εργασίες που προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, δεν θα αποφέρουν όφελος. Στην διαδικασία αυτή, προστατεύοντας τα δίκαια μας και τα δικαιώματα της KKTC, μπορούμε αν και ισχυροί, να λέμε τα ίδια, για όλα τα προβλήματα. Αν και αλλάξαμε τις ισορροπίες σε Λιβύη, Κύπρο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλα ζητήματα, λέμε ελάτε να λύσουμε μαζί αυτό το θέμα. Ας λύσουμε τα προβλήματα με πολιτικές μεθόδους και διπλωματία.
Πηγή: tourkikanea