Με γνώμονα την άμεση κάλυψη των αναγκών στο Δημόσιο με αξιοκρατικό και αντικειμενικό τρόπο 19μελής Επιτροπή ειδικών επεξεργάστηκε τις αλλαγές στις προσλήψεις που θα ενσωματωθούν στο το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπ. Εσωτερικών και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τον «ΕΤ» το νομοσχέδιο προβλέπει ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ψηφιακές διαδικασίες και καθιέρωση γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού (καταργώντας τις ξεχωριστές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για έναν ή για περισσότερους φορείς), έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα, οι ανάγκες φορέων και υπηρεσιών και να μπει ένα τέλος στις τεράστιες καθυστερήσεις -ακόμα και πάνω από δύο έτη- από την προκήρυξη μέχρι τον διορισμό.
Μάλιστα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε 12.253 προσλήψεις το 2021 για την ενίσχυση-στελέχωση των φορέων του Δημοσίου.
Τι θα περιλαμβάνει ο διαγωνισμός
Ερωτήσεις γενικών γνώσεων για όλους τους υποψηφίους, εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με τις ειδικότητες, καθώς και τεστ δεξιοτήτων και προσωπικότητας θα περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό. Έτσι θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» από την οποία η ανεξάρτητη Αρχή, αφού ελέγχει και διασταυρώνει τα προσόντα του κάθε υποψηφίου, θα αντλεί τους διοριστέους, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε φορέα.
Το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων θα είναι η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η συσσώρευση χαρτιών (τίτλων σπουδών) και βαθμών από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο όσο η αξιοποίηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.
Ηλεκτρονικά δικαιολογητικά για μηδενική παρεμβατικότητα και κέρδος χρόνου
Όλες οι διαδικασίες θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, διασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα, καθώς δεν θα παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι, ενώ η διαλειτουργικότητα μεταξύ του ΑΣΕΠ και των εμπλεκόμενων φορέων δεν θα απαιτεί από τους υποψηφίους να προσκομίζουν τίτλους σπουδών και βεβαιώσεις. Θα μπορεί το ΑΣΕΠ να τα αντλεί απευθείας από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Τον Ιανουάριο ο κάθε φορέας θα ανακοινώνει στο ΥΠΕΣ τα κενά του, τα οποία θα αναζητούνται εσωτερικά μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων. Τον Μάιο θα καταγράφονται όσες θέσεις δεν καλύφθηκαν από την κινητικότητα και θα αναζητούνται μέσω προσλήψεων, ενώ τον Σεπτέμβριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο προσλήψεων του επόμενου έτους, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Το υπουργείο εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό θα κερδηθεί σημαντικός χρόνος για τις υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και για τους ίδιους τους υποψηφίους, αφού θα βρίσκονται πιο γρήγορα στις θέσεις τους.
Στόχος είναι να μην υπερβαίνει το ένα έτος το διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που μια υπηρεσία κοινοποιεί τις ανάγκες της στο αρμόδιο υπουργείο (και εγκρίνεται) έως την ανάρτηση των πινάκων διοριστέων. Σήμερα ο αντίστοιχος χρόνος φτάνει κατά μέσο όρο τα δύο έτη.
«Πράσινο φως» για 12.253 προσλήψεις το 2021
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για το έτος 2021, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα.
Συνολικά, για το έτος 2021 εγκρίθηκαν:
- 9.574 προσλήψεις τακτικού προσωπικού
- 61 προσλήψεις νομικών συμβούλων – δικηγόρων
- 2.618 προσλήψεις ατόμων ως εποχικό προσωπικό.
Προτεραιότητα δόθηκε στη στελέχωση κρίσιμων τομέων της δημόσιας διοίκησης.
Ειδικότερα ενισχύονται:
- Η Υγεία, με προσλήψεις 1.100 ιατρών και 1.500 ατόμων σε θέσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
- Η Άμυνα, με αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
- Ο τομέας της Προστασίας του Πολίτη, με την πρόβλεψη στοχευμένων προσλήψεων σε καίριες υπηρεσίες.
- Τα υπουργεία με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ύστερα από ουσιαστική αξιολόγηση των αιτημάτων τους.
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 748 νέες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες.