Advertisements

Την αντίθεσή του με τη Θεία Κοινωνία με τον τρόπο που γίνεται αυτή τη στιγμή εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, κατά την συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα».

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δερμιτζάκης, «πριν σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες, και κλείσουν επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει η μετάληψη».

Advertisements

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο καθηγητής, δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρηματίες και παράλληλα στις εκκλησίες να συνεχίζεται η μετάληψη με αυτόν τον τρόπο.

Ο ίδιος αντιπρότεινε να γίνεται η Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με το μεταλλικό κουταλάκι του κάθε πιστού, κάτι που όπως είπε έχει γίνει και σε εκκλησίες άλλων χωρών.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Δερμιτζάκης υποστηρίζει τέτοια άποψη. «Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», είχε πει τον περασμένο μήνα ο κ. Δερμιτζάκης και υποστήριζε ότι όπως η πολιτεία ζητεί από τις επιχειρήσεις να τηρούνται αποστάσεις, να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός πολιτών στα καταστήματα και επιβάλει πρόστιμα, θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες δομές, όπως είναι οι Εκκλησίες. «Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι Εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη του να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού», συνέχιζε ο κ. Δερμιτζάκης.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κολλάει ο κορονοϊός

Οι απόψεις Δερμιτζάκη αναμένεται να προκαλέσουν, πάντως, την αντίδραση της Εκκλησίας. Εξάλλου, τον προηγούμενο μήνα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και του κορονοϊού μετά από Θεία Λειτουργία.

«Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορωνοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας», είχε πει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Πηγή

Advertisements