Έμφαση στην τήρηση και αναβάθμιση στα υπάρχοντα μέτρα δείχνουν οι επιστήμονες, καθώς ο τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων επιμένει για τρίτη μέρα χθες, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό.
Μολονότι το κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση την «αυστηρή τήρηση» από την περαιτέρω «αυστηροποίηση» των μέτρων κοινωνικής απόστασης, όπως τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μια δεύτερη ανάγνωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας κάνει τους ειδικούς πιο απαιτητικούς ως προς τις διαθέσιμες ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της διασποράς, τροποποιώντας ήδη υφιστάμενα μέτρα.
Μια πρόγευση της στάσης των ειδικών καταγράφηκε χθες, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιστημόνων, όπου η ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα από τα δεδομένα της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης. Για τις δύο τελευταίες, μάλιστα, περιφερειακές ενότητες της χώρας οι ειδικοί ζητούν να τεθούν στην ζώνη αυξημένου κινδύνου, γεγονός που θέτει αυτόματα σε εφαρμογή νέα, αυστηρότερα μέτρα, όπως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά και την επιστροφή στις αγορές μέσω click away, με εξαίρεση τα είδη ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμήματα.
Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μέσα σε ένα 24ωρο, εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.
Προς κόκκινο Θεσσαλονίκη – Αχαΐα
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι δυσοίωνες προβλέψεις πηγάζουν από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει χθες έκκληση στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Απευθυνόμενος προς τους Θεσσαλονικείς, «τηρήστε τα μέτρα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη των κρουσμάτων στην πόλη, αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου.
Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητές της, τους ειδικούς εξακολουθεί να προβληματίζει η Αττική, καθώς η οριζόντια εφαρμογή μέτρων πλήττει άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της πραγματικής οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ως πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω το λιανεμπόριο. Η επείγουσα κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο, με τον Καθηγητή, Νίκο Σύψα να κάνει λόγο για «καταστροφικά στοιχεία», ζητώντας παράλληλα «ακαριαία μέτρα», έχει ως αποτέλεσμα επικαιροποιεί και το ενδεχόμενο νέων περιορισμών από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς οι ανακοινώσεις των όποιων αλλαγών αναμένονται στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στις 6 το απόγευμα, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Η χθεσινή εικόνα στην Αττική:
· ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 76
· ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 58
· ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 24
· ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 101
· ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 129
· ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 80
Τα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία έχουν προβληματίσει βαθιά τους ειδικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους προσπαθούν να ζυγίσουν κόστος και όφελος, προτείνοντας πιθανές λύσεις προς αποφυγή μιας νέας «έκρηξης» της πανδημίας. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος επανέφερε την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία «από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό», για να αποφευχθεί τυχόν «πορτογαλοποίηση» της πανδημίας.
Από πλευράς της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έσπευσε να διευκρινίσει πως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, ούτε υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση του υπουργείου με την Επιτροπή για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτική επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις», ανέφερε η κ. Κεραμέως στο Μega, ενώ την ίδια συλλογιστική ανέλυσε στους πολιτικούς συντάκτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σχολιάζοντας πως «αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση».
Αμείλικτοι αριθμοί
Παράλληλα, τα αριθμητικά δεδομένα από την εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα στενεύουν τα περιθώρια των ειδικών, αφού «από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής. Αυτή την ώρα το ποσοστό είναι γύρω στο 180%» τόνισε στο protothema.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης τις επόμενες ημέρες θα αγγίξει το 200% από το 42% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε αυτά τα κρούσματα για να δράσουμε. Είμαι τρελός να ζητάω lockdown χωρίς λόγο; Αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και δούμε την αύξηση όμως, να μην πούμε ότι έγινε ξαφνικά» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπολογίζοντας σε 6.000-10.000 τα ημερήσια κρούσματα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή lockdown τύπου Μαρτίου.
Και ιός και μεταλλάξεις
Ακόμη πιο σύνθετη καθιστά την εξίσωση διαχείρισης της πανδημίας η παράλληλη «συνύπαρξη» εντός την κοινότητας του κλασικού στελέχους του κορωνοϊού με τις μεταλλάξεις, ανεβάζοντας κατακόρυφα το δείκτη της μεταδοτικότητας. «Αυτή ακριβώς είναι η επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων στελεχών. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος συγκεκριμένα, έχει όλο τον πληθυσμό στη διάθεσή του, καθώς μπορεί να επαναμολύνει όσους έχουν ήδη νοσήσει. Αν προχωρήσουμε σε lockdown, θα έχουμε καταφέρει να δαμάσουμε την πανδημία, διότι αν επιτευχθεί η διασπορά δε θα υπάρξει εύκολα επιστροφή», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.
Στο ΣτΕ οι εκκλησίες
Εν τω μεταξύ, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθούν σήμερα -μέσω νομικής εκπροσώπησης- η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, επιχειρηματολογώντας κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές (γάμους, βαπτίσια, κ.λπ.), αλλά και κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διασπορά του COVID-19, όπως επίσης θα συζητηθεί αίτηση δικηγόρου κατά του lockdown.
Συγκεκριμένα, πέντε υποθέσεις που αφορούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον COVID-19 και διαφωνεί ο χώρος της Εκκλησίας και των πιστών, θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του ΣτΕ. Όσο για τους προσφεύγοντες, αυτοί ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς τους COVID-19, περιοριστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοιού σε όλη την επικράτεια, τα οποία αφορούν την τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων, την τελετή αγιασμού των Θεοφανείων, την αναστολή ακολουθιών παρουσία πιστών, αλλά και το όριο των 25 ατόμων μόνο για κάθε ιερή ακολουθία.