Νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τριτολογίας του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Αντιλαμβανόμενος πλήρως τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το δεύτερο lockdown, όπως και την έλλειψη ρευστότητας ο Πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών, επιδεικνύοντας παράλληλα έντονη διάθεση για παραγωγικό πολιτικό διάλογο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, αφουγκραζόμενος και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στο έκτακτο πακέτο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτημα που έθιξε σήμερα στη συζήτηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
2. Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει τέτοια στήριξη με ορίζοντα τα Χριστούγεννα, δηλαδή ένα έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» στα αδύναμα νοικοκυριά. «Η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
3. Παράλληλα, θα τρέξει πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων με λάπτοπ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε από τους 40.000 που έχουν διατεθεί σήμερα, να φτάσουν το Φεβρουάριο του 2021 τους 90.000. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει παιδί που να ζητά πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην την έχει, γιατί τότε δημιουργούνται ανισότητες» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
4. Στη δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και πρόγραμμα «έξυπνων τεστ» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα, με στόχο να εντοπιστεί το ακριβές φορτίο του ιού στα σχολεία, για να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου.
Με αυτοκριτική διάθεση ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «πέσαμε έξω» στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι στον τουρισμό, διαβεβαιώνοντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις -και κυρίως την κ. Γεννηματά- ότι τώρα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
«Να καταλήξουμε που μπορούμε να συμφωνήσουμε» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στη στάση του για εξεύρεση κοινών τόπων με τα υπόλοιπα κόμματα για κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του εμβολιασμού, καθώς ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υποδείξουν έναν συνομιλητή του υπουργείου Υγείας για τη στρατηγική του εμβολιασμού της κοινωνίας.
Παρά την έντονη αντιπαράθεση, «είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού για τον COVID να αγκαλιαστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «δεν θα πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα». «Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί» εξήγησε ακόμη ο Πρωθυπουργός και κατέληξε πως «σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις».