Advertisements

Σε πάνω από 400 εκατ. ευρω εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί το υπερπλεόνασμα το οποίο μπορεί να διανεμηθεί ως αναπτυξιακό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2019.

Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να διακρατηθεί ένα μέρος του υπερπλεονάσματος ως «μαξιλάρι» ασφαλείας. Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν στο δεκάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,755 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ.

Advertisements

Η ανακοίνωση για το κοινωνικό μέρισμα δεν θα γίνει εάν δεν δημοσιευθούν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο τουλάχιστον σε ταμειακή βάση. Η κυβέρνηση επιθυμεί να δει πως κινήθηκε ο προϋπολογισμός σε επίπεδο 11μηνου και να είναι σίγουρο για τους αριθμούς. Το πιθανότερο είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου να γίνουν ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, να διαθέσει ένα μέρος του πλεονάσματος στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση . Εκεί θα διατεθεί ένα μέρος που υπολογίζεται σε 30 – 40 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας σχεδόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί το υπερπλεόνασμα με τη μορφή Κοινωνικού Eπιδόματος Αλληλεγγύης.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι όλοι οι έκτακτοι φόροι, που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, θα μηδενίσουν έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ, εξετάζεται να αφορά την εφάπαξ μείωση ενός φόρου.

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Δείτε επίσης:

Advertisements