«Συζητάμε με τους Θεσμούς το πώς θα μπορούσε να δοθεί ορθολογικά ένα υπερπλεόνασμα», ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο την έγκριση του Προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αστερίσκο για ενδεχόμενο κοινωνικό μέρισμα από το φετινό πλεόνασμα.

«Στο τέλος Νοεμβρίου θα δούμε τα στοιχεία. Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί» σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 3,8%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν “κλειδώσει” το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς, ο Χ. Σταϊκούρας, σε συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανάψει το πράσινο φως σε κινήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για υπέρβαση κατά 500- 600 εκατ. Ευρώ, τότε θα εκτιμηθεί εάν μέρος αυτών- θα πρέπει να παραμείνει κι ένα «μαξιλάρι» ως και 200 εκατ. Ευρώ για έκτακτες ανάγκες- θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση (one off) σε ευπαθείς ομάδες, εάν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή κάποιων αναδρομικών σε συνταξιούχους ή θα κατευθυνθεί σε αναπτυξιακού τύπου δράσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να αιφνιδιάσει τους Ευρωπαίους.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό στοιχείο» ότι «ήρθε πρωθύστερα η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2021».

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Δείτε επίσης: