Με λιγότερα προβλήματα αλλά με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα στην ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr
Μέχρι και αργά χθες το απόγευμα υποβλήθηκαν, 1.675.596 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Οι ακυρωμένες αιτήσεις αριθμούν σε 147.835, ποσοστό 8,82%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 341.713, ποσοστό 20,39%, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 403.520, ποσοστό 24,08%. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις φτάνουν 719.814 και φτάνουν ως ποσοστό το 42,96%, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΗΔΙΚΑ . Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της διαδικασίας υποβολής της διαδικασίας υπάρχουν ακόμη δυσεπίλυτα ή άλυτα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υποψήφιων δικαιούχων.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Παράδειγμα αποτελεί το χωρίο για την δήλωση τέκνου που γεννήθηκε από την 1/1/2017 μέχρι και σήμερα .Παρά τις διαβεβαιώσεις υπευθύνων μόλις χθες το απόγευμα, με αρκετή καθυστέρηση , ενεργοποιήθηκε το χωρίο της εφαρμογής όπου μπορούν να δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη τα παιδιά που γεννήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2017 με την υποβολή του ΑΜΚΑ τους.
Το ζήτημα με τους φιλοξενούμενους
Πολλά προβλήματα κατανόησης, συνεχίζει να δημιουργεί η έννοια του «φιλοξενούμενου». Υπάρχουν άτομα τα οποία ήταν για μικρό διάστημα το 2016 φιλοξενούμενοι σε κάποιο νοικοκυριό και σήμερα ζουν μόνοι τους αλλά δεν δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα καθώς το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού υπερέβαινε τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του νοικοκυριού . Λύθηκε όμως με τους χήρους τις χήρες και τους φιλοξενούμενους θανόντος το 2017 . Θα μπορούν πλέον να κάνουν μόνοι τους με τα δικά τους στοιχεία ( αναγνωριστικά Taxisnet, ΑMKA) της αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα φτάνει βέβαια θα εκπληρώνουν τα κριτήρια . Μια βελτίωση που έγινε μια ημέρα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος είναι ότι τα προστατευόμενα μέλη που μπορεί να είναι φοιτητές μέχρι και 25 ετών που δεν εργάζονται , δεν χρειάζονται να πάρουν κωδικούς και να συναινέσουν στην αίτηση και έτσι δεν χρειάζεται να βγάλουν κωδικούς taxis.
Η αναγκαία αντιστοίχηση ΑΦΜ – ΑΜΚΑ ειδικά για τους δικαιούχους μεγάλης ηλικίας αν και σχετικά απλή ως διαδικασία απαιτεί την επίσκεψη του ενδιαφερόμενου σε κάποιο ΚΕΠ . Ακόμη όμως και αν γίνει κανονικά η αντιστοίχηση μπορεί το σύστημα είναι πιθανό να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει το ΑΜΚΑ. Η λύση τότε είναι πιο απλή αφού με ένα τηλέφωνο στο ΚΕΠ και την απόδειξη αντιστοίχησης μπορεί ο ενδιαφερόμενος να διορθώσει οριστικά το πρόβλημα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία.
Άλλο νοικοκυριό, άλλο ιδιοκτησία
Υπάρχει συχνά σύγχυση στους ενδιαφερόμενους της έννοιας του νοικοκυριού με την έννοια της συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου . Με βάση τον ορισμό της ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα μέλη ενός νοικοκυριού θεωρούνται αυτά που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη και όχι αυτά που την κατέχουν από κοινού. Οι συνιδιοκτησίες παίζουν ρόλο μόνο στην περιουσιακό κριτήριο το οποίο ως γνωστό κυμαίνεται από ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας από 120.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά μέχρι και τα 180.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα νοικοκυριά.
Ξεκάθαρο είναι επίσης, ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι εκτός των άλλων κριτηρίων, αυτοί που έχουν υποβάλλει κανονικά τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Η διεκδίκηση κοινωνικού μερίσματος σε περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης ή δηλώσεων είναι απλώς… ασύμφορη. Για να κάνει κάποιος αίτηση θα πρέπει να υποβάλλει πρώτα τις φορολογικές δηλώσεις που έχει καθυστερήσει. Ανάλογα με την περίπτωση θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο για κάθε καθυστερούμενη δήλωση 100 ευρώ . Αν στην δήλωση αναλογεί φόρος αυτός θα πρέπει να πληρωθεί με ετήσια προσαύξηση 8,75% . Είναι προφανές λοιπόν ότι το κοινωνικό μέρισμα όποιο και αν είναι το ύψος του δεν θα καλύπτει το κόστος καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης .
Τέλος, αντανάκλαση της μάστιγας της «μαύρης εργασίας» έχει και το κοινωνικό μέρισμα. Πολλοί ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι «κόβονται» από το σύστημα αφού δεν μπορούν να εμφανίζουν το ελάχιστο κριτήριο: Την πλήρη ασφάλιση για ένα μήνα τα τελευταία 10 χρόνια. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ