Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων – ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, επίδομα παιδιού – που τους χορηγούνται σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι πραγματικά παίρνουν τα επιδόματα, για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, ενώ σε συνεννόηση με τους θεσμούς θα αλλάξει το καθεστώς καταβολής των αναπηρικών επιδομάτων.
Μάλιστα χθες (21/7) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα προχωρήσουν στον έλεγχο όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων, έχοντας ως στόχο όχι το κόψιμο του αριθμού των δικαιούχων, αλλά την καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Παράλληλα σε αναμόρφωση θα τεθεί και το καθεστώς καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας.
Υπενθυμίζεται οτι η Παγκόσμια Τράπεζα συντάσσει, για λογαριασμό της ηγεσίας του υπουργείου, σχετική έκθεση με τις παρατηρήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου εισοδηματικού ορίου στη λήψη επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΑ ανέλαβε την ενιαία διαχείριση και πληρωμή των εν λόγω προνοιακών επιδομάτων. Τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια, καθώς ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Αναλυτικά, 172.000 δικαιούχοι εισέπρατταν έως το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας όλης της Ελλάδας αναπηρικά, διατροφικά και λοιπά προνοιακά επιδόματα. Πρόκειται για 17.000 δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων, 2.000 δικαιούχους επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, 9.000 δικαιούχους επιδόματος ομογενών – προσφύγων και 144.000 δικαιούχους προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.
Εντός των επόμενων ημερών θα περάσουν στα χέρια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τον ΟΠΕΚΑ προκειμένου να ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων όσων λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα ενοικίου και τα επιδόματα αναπηρίας, ενώ θα εξετασθούν και οι προϋποθέσεις για την λήψη επιδομάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έχει σχεδιαστεί να δοθεί σε 300.000 νοικοκυριά (660.000 άτομα) και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ. Το 2019 θα δοθεί σε 260.900 νοικοκυριά (482.700 άτομα) και θα διατεθούν 660 εκατ. ευρώ.
Οι ωφελούμενοι που παίρνουν το ΚΕΑ: Κατά 54,6% δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, το 25,2% έχουν εισόδημα από άλλα επιδόματα, το 20,9% έχει εισόδημα από την εργασία του, το 3,8% είναι αγρότες, ενώ το 49,15% όσων λαμβάνουν το επίδομα είναι άνεργοι.
Διαβάστε επίσης: Βροχή πληρωμών – Πληρώνονται επιδόματα και συντάξεις, 3.950 μόνιμες προσλήψεις σε Νοσοκομεία και ΕΛ.ΑΣ.