Κατάρρευση του τζίρου στις τουριστικές περιοχές και τεράστια πτώση στα αστικά κέντρα καταγράφει ο κλάδος της εστίασης έναν μήνα μετά το άνοιγμά του στις 25 Μαϊου.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομποσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Κουράση, ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης στις τουριστικές περιοχές έχει υποχωρήσει κατά 80%, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 60%.
Όπως αναφέρει η κατάσταση στον κλάδο είναι πολύ δύσκολη και προσθέτει ότι πρώτα θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι, αφού το πρώτο πράγμα που κάνουν οι επιχειρηματίες είναι να μειώσουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες τους.
Ο ίδιος εκτιμά ότι 75.000 εργαζόμενοι στην εστίαση θα μείνουν χωρίς δουλειά μέσα στο επόμενο διάστημα. Σημειώνει ότι ο κλάδος απασχολεί 300.000 μισθωτούς που μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους αγγίζει τους 400.000 εργαζόμενους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι του κλάδου της εστίασης χαρακτηρίζουν ανώφελη τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020 καθώς όπως υποστηρίζουν το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης.
Έτσι θα αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ότι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε ως λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ μονό για ροφήματα δηλαδή καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως στήριξη συνολικά στον κλάδο.
«Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος της χώρας με 330.000 εργαζόμενους και 90.000 επιχειρήσεις που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης έχει χάσει το 25% του τζίρου του.
Η επιβράβευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της εστίασης στην οικονομία είναι 83 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ, δηλαδή όφελος 920 ευρώ ετησίως για κάθε επιχείρηση», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.
Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος του καφέ, ο οποίος προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τον κ. Κουράση η πτώση του τζίρου στα καφέ αγγίζει το 30% με 40%.
Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου ο ΦΠΑ στον καφέ μειώθηκε από το 24% στο 13%, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν πέρασε στον καταναλωτή καθώς όπως εξήγησε και πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η μείωση αυτή είχε στόχο να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες της εστίασης, που επλήγησαν από την κρίση, και όχι τους καταναλωτές.
Πηγή: tvxs.gr
Advertisements