Advertisements
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠΕ) καταγγέλλει «επιτελικό χάος» στο υπουργείο Εργασίας, μετά από σύσκεψη με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση. Τονίζουν πως τους τελευταίους δέκα μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους και καταγγέλλουν ότι παρά τις οδηγίες για επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, οι εργοδότες ουσιαστικά απαλλάσσονται από την όποια ευθύνη.
Σύμφωνα με καταγγελία της Π.Ο.Σ.ΕΠΕ, που φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών», μετά την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση, τους τελευταίους δέκα μήνες, και ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν από την άνοιξη για το δεύτερο κύμα πανδημίας, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία  για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους.

Η καταγγελία έγινε μετά από τη συνάντηση με την Α. Στρατινάκη, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε εδώ και 17 μήνες όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία. Οι επιθεωρητές εργασίας υπογραμμίζουν ότι ουσιαστικά με τις εντολές της Γ.Γ. για επιβολή προστίμων  σε όσους εργαζόμενους δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις, απαλλάσσεται ο εργοδότης από την ευθύνη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και αποκαλύπτουν ότι  εδώ και 10  μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία  για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους.

Τονίζουν ότι ότι οι όποιες εντολές  της Α. Στρατινάκη στη  «μία και μοναδική σύσκεψη με μόνη ουσιαστικά στόχευση την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων σε εργαζόμενους και πολίτες  γίνεται χωρίς την προετοιμασία και εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου που απαιτούν οι  συνθήκες από τον Μάρτιο», κατά παράβαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) της 6ης Νοεμβρίου 2020, των εντολών της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας αλλά κυρίως της Γενικής Αρχής Ευθύνης του Εργοδότη.

Advertisements

Πρόκειται για την Αρχή που διατρέχει το δίκαιο περί ασφάλειας και υγείας στην Εργασία. Σύμφωνα με αυτήν «ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρηση του και δεν απαλλάσσεται από αυτήν την ευθύνη ούτε όταν οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

Η Ομοσπονδία αναφέρει πως παρά τη συνεχή υποστελέχωση του ΣΕΠΕ και ενώ ουσιαστικά δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των επιθεωρητών εργασίας, «το ΣΕΠΕ διενήργησε πάνω από 6.000 ελέγχους COVID σε εργασιακούς χώρους από την αρχή της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι οι Επιθεωρητές Εργασίας αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, αποδυναμώθηκε πλήρως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και το ΣΕΠΕ , καθώς μεταφέρθηκαν στη νέα γενική γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Εργασίας αντίστοιχα.

πηγη

Advertisements