Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, επιβεβαιώνει το Bloomberg tο οποίο υποστηρίζει πως το γεωτρύπανο Φατίχ στις έρευνές του στη Μαύρη Θάλασσα, εντόπισε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.
Το γεωτρύπανο πραγματοποιεί έρευνες στο θαλάσσιο «οικόπεδο» Tuna-1 από τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού μέσου, εντοπίστηκε φυσικό αέριο καλής ποιότητας στον τομέα «Δούναβης-1» κοντά στα σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας.
Ένα άλλο κοίτασμα εντοπίστηκε κοντά στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλάρελι) στην Ανατολική Θράκη που είχε απελευθερωθεί για σύντομο χρονικό διάστημα τριών από τον Ελληνικό Στρατό το 1919.
Επισήμως η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Χθες το πρακτορείο Bloomberg με δημοσίευμά του ανέφερε ότι η Τουρκία βρήκε ενεργειακούς πόρους στη Μαύρη Θάλασσα.
Κατά τον 17ο αιώνα η ελληνική κοινότητα που δημιουργήθηκε στις Σαράντα Εκκλησίες έφθασε τους 10.000 διατηρώντας και ημιγυμνάσιο. Ο Άγγλος περιηγητής Robert Walsh που πέρασε από την πόλη το 1827 αναφέρει την ύπαρξη αλληλοδιδακτικής σχολής, σαν την οποία υπάρχει μόνο άλλη μία στην Τουρκία. Αναφέρει επίσης ότι αν και ο ελληνικός πληθυσμός είναι πολυάριθμος, δεν έχει εκκλησία γιατί δεν κατάφερε ύστερα από απανωτές αιτήσεις να πάρει άδεια.
Πριν το 1918 οι Σαράντα Εκκλησίες αποτελούσαν σαντζάκι (επαρχία), που ανήκε στο βιλαέτι (νομό) της Αδριανούπολης, και κατά την απελευθέρωση που ακολούθησε το 1919 αποτέλεσε πρωτεύουσα ιδίου ομώνυμου νομού.
Με την ανταλλαγή πληθυσμών οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη ενώ πολλοί μετανάστευσαν στην Αμερική. Στη Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες ίδρυσαν συνοικισμό τον οποίο ονόμασαν επίσης Σαράντα Εκκλησίες.
Σήμερα στην υπό τουρκική κατοχή πόλη υπάρχουν περί τις 8 ελληνορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες που δεν λειτουργούν και είναι σε κατάσταση ερείπιων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε να παραδώσει στους Τούρκους κάποια «καλά νέα» αύριο, Παρασκευή, που θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το έθνος. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα «καλά νέα» είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως η χώρα του θα συνεχίσει την εξερεύνηση φυσικών πόρων και ορυκτού πλούτου «στα αμφισβητούμενα νερά της Μεσογείου που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ΕΕ», όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ωστόσο, το γραφείο του Τούρκου Προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ το μέγεθος και η σημασία της τουρκικής ανακάλυψης αλλά και το εάν θα είναι εφικτό να την εκμεταλλευτεί ενεργειακά, παραμένει, μέχρι στιγμής, ασαφές.