Advertisements

Στα τέλη Μαρτίου νωρίτερα συγκριτικά με πέρσι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το TAXISnet για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και την φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019.

Η φορολογία θα γίνει σύμφωνα με την παλιά ισχύουσα νομοθεσία. Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στις φορολογικές δηλώσεις 2020 προκειμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης και επιστροφής φόρου.

Advertisements

Να υπενθυμίσουμε ότι σε εξέλιξη είναι και η επιλογή σε έγγαμους φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση γίνεται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Η δήλωση του φορολογούμενου για ξεχωριστή φορολογική δήλωση κρύβει και παγίδες.

Πρώτη παγίδα, ότι δεν μπορεί να καλύψει ο ένας το τεκμήριο του άλλου με επίκληση εισοδημάτων παλαιότερων ετών. Δεύτερη παγίδα, δεν μεταφέρονται «περισσευούμενες» αποδείξεις από τον έναν υπόχρεο στον άλλο, με κίνδυνο ο ένας από τους δύο να επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22%.

Ειδικότερα, όσα ζευγάρια επιλέξουν τελικά τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να μην αγνοήσουν τους κινδύνους των τεκμηρίων, το πρόβλημα με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών. Ειδικότερα:

Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή ο Β σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.

Αποδείξεις οικογενειακών δαπανών: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, οι αποδείξεις των e-αγορών μετρούν συνολικά και αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.
Όμως, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Τέκνα: Αναφορικά με τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.
Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Ειδικότερα, δρομολογείται η δημιουργία της τεχνολογικής υποδομής που θα επιτρέπει την προσυμπλήρωση του ΙΒΑΝ (International Bank Account Number) στις
φορολογικές δηλώσεις.

Η κίνηση αυτή θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αλλά και την επιστροφή φόρου.

Σημειώνεται πως στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση δε κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης, συμφώνου συμβίωσης καθώς και άγαμων, συμπληρώνονται IBAN λογαριασμού ατομικού ή κοινού.

Η συμπλήρωση του αριθμού ΙΒΑΝ είναι υποχρεωτική, εκτός από τις περιπτώσεις των κατοίκων εξωτερικού και των φορολογουμένων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται οι ενδείξεις «Δεν διαθέτω λογαριασμό IBAN» ή/και «Κάτοικος Εξωτερικού.

Οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2020

Νέοι επαγγελματίες: Όσοι έκαναν έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Έμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Νέοι φορολογούμενοι: Όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου, περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

Μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Για τους φορολογούμενους αυτούς τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%. Συγκεκριμένα το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια: Όσοι έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Advertisements