Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη NAVTEX της χώρας που οξύνει την ένταση στην περιοχή.
Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές από την Άγκυρα, να επαναλαμβάνει τις αξιώσεις της χώρας του από την ΕΕ, που αφορούν στην τελωνειακή ένωση και την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους της χώρας του που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «καλοπροαίρετη προσέγγιση» και πρόσθεσε πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη με ευθύνη της Ελλάδας. Ο Ερντογάν σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να αναφέρει στον Σαρλ Μισέλ πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει προτείνει η Τουρκία, θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήριζε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της χώρας μας για την παράνομη NAVTEX, που βγάζει και πάλι το τουρκικό ερευνητικό στα ανοιχτά.
Αντιδράσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται σε συνέχεια της κινητοποίησης του Oruc Reis, έπειτα από παράνομη Navtex της Τουρκίας, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Γερμανού ΥΠΕΞ, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο.
Αντίδραση είχαμε όμως στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και από τη Γαλλία, η οποία διεμήνυσε στην τουρκική πλευρά πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προσέλθει στον διάλογο.
Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον Σαρλ Μισέλ και στην ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποστηρίζοντας πως ήταν η Αρμενία που επιτέθηκε σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, και καλώντας την ΕΕ να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα του αζερικού κράτους.