Advertisements

Αναμόρφωση του μηχανισμού επιδόματος ανεργίας ώστε αυτό να καταβάλλεται σε περισσότερες από μία ταχύτητες καθώς και ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης θα προωθήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΑΕΔapp τόνισε πως η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας θα γίνει υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και του δημοσιονομικού, προσθέτοντας «Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να γίνει καλύτερος και πιο επωφελής για τους ανέργους, λαμβάνοντας υπόψη και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Advertisements

 

Οι αλλαγές είναι πιθανόν να βασίζονται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη οι οποίες προβλέπουν αυξημένο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προκρίνει «το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

«Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολούμενων τον Ιανουάριο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ)».

Διευκρινίζει όμως πως πρέπει «η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Στην συνέχεια σημειώνει ότι «αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού».

Η εφαρμογή των προτάσεων ωστόσο αυτούσιες η με διαφοροποιήσεις θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες του ΟΑΕΔ αλλά και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Μέσω των αλλαγών θα δοθεί έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, στην κατάρτιση με μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και στην αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας καθώς σήμερα το επίδομα λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

 

πηγη

Advertisements