Advertisements

Συγκεκριμένες αλλαγές που αφορούν τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, ενσωματώθηκαν στο σχετικό άρθρο της νομοθεσίας (ν.4512/2018 αρ. 214), ύστερα από παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Οι αλλαγές αυτές, εστιάζονται στον ελάχιστο χρόνο διαμονής του δικαιούχου στη χώρα, αλλά και στη χορήγηση του επιδόματος και στη μητέρα, αν ο πατέρας δεν μπορεί να είναι δικαιούχος. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη:

Advertisements

· Χρόνος διαμονής: Έως τώρα ο δικαιούχος έπρεπε να έχει νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα για δέκα έτη το λιγότερο, για να λάβει οικογενειακό επίδομα. Στο εξής η διάρκεια διαμονής για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, μειώνεται από τα δέκα, στα πέντε έτη. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο φορολογικά υπόχρεος δεν έχει πενταετή διαμονή, θα πρέπει να ελέγχεται η ως άνω προϋπόθεση στο πρόσωπο του έτερου γονέα.

· Μητέρα δικαιούχος: Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε μέσα από μεγάλο αριθμό αναφορών που έγινε αποδέκτης, ότι από το 2013 που εφαρμόστηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ, η μητέρα που βρίσκεται σε γάμο είχε αδυναμία να ζητήσει η ίδια το επίδομα τέκνων. Τώρα, έγινε αποδεκτό το αίτημα του Συνηγόρου για τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής σε περίπτωση που απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης οικογενειακού επιδόματος. Άρα, σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε Δήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος δεν πληροί τις εκ του νόμου προϋποθέσεις για τη χορήγηση και καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, θα μπορεί να ελέγχεται εάν αυτές πληρούνται στο πρόσωπο του έτερου γονέα. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Advertisements