Advertisements

Συγκεκριμένο σχέδιο για την καταβολή των εφάπαξ σε δυο μήνες από την έξοδο του εργαζόμενου από την εργασία του προβλέπουν οι εισηγήσεις των Γενικών διευθυντών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, οι οποίες αναμένεται να γίνουν αποδεκτές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ergasiatora.gr.

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο πρώην γενικός διευθυντής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νίκος Καλάκος, οι εισηγήσεις των Γενικών διευθυντών εστιάζονται στο γεγονός ότι δεν θα πρέπει η καταβολή του εφάπαξ να συνδέεται με την καταβολή της κύριας σύνταξης.

Advertisements

Ειδικότερα σήμερα ο εργαζόμενος για να του καταβληθεί το εφάπαξ θα πρέπει πρώτα να του καταβληθεί η σύνταξη και μετά το ποσό του εφάπαξ με αποτέλεσμα η καθυστέρηση στην καταβολή να φτάνει τα δύο χρόνια!

Αυτό που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο είναι η απονομή του εφάπαξ να γίνεται μέσα σε δύο μήνες από την παραίτηση του εργαζόμενου χωρίς να συνδέεται με το αν έχει καταβληθεί η σύνταξη. Κι αυτό γιατί όπως μας εξηγεί ο κ. Καλάκος με τον νόμο Κατρούγκαλου αυτό που παίζει ρόλο είναι τα χρόνια καταβολής εισφορών καθώς πλέον το εφάπαξ είναι μια άτοκη επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος.

Οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ εξετάζονται από το ΕΤΕΑΕΠ σήμερα με κριτήριο την ημερομηνία παραλαβής της συνταξιοδοτικής πράξης και την τρέχουσα περίοδο για παράδειγμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και κοινοτικών Υπαλλήλων εξετάζονται οι υποθέσεις με ημερομηνία μέχρι 09/2018!

Πλέον, κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα εφάπαξ είναι μειωμένα έως και κατά 22%.

Με το νέο σύστημα το εφάπαξ θα υπολογίζεται με δύο τρόπους:

1. Για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013 το βοήθημα θα είναι ίσο με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των 5 τελευταίων ετών και θα πολλαπλασιάζεται με το σύνολο των ετών εργασίας.

2. Για το διάστημα ασφάλισης από 1/1/2014 και εφεξής το εφάπαξ θα ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα). Για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος από την 1/1/2014 και μετά προβλέπεται η εφαρμογή νέου μαθηματικού τύπου που θα υπολογίζει την επιστροφή εισφορών ανάλογα με τη μεταβολή των μισθών.

Από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου και μετά φαίνεται καθαρά ότι ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετια τον Σεπτέμβριο του 2013 πήρε εφάπαξ 40.275 ευρώ, με τον παλιό τρόπο υπολογισμού και αφού είχαν επιβληθεί οι περικοπές των Μνημονίων του 2010 και του 2012.

Ο ίδιος υπάλληλος (Π.Ε. κατηγορίας) που συνταξιοδοτήθηκε όμως με 35ετία το 2016, πληρώθηκε με εφάπαξ μέσα στο 2018, με ποσό 32.628 ευρώ, δηλαδή με μια διαφορά τριών ετών στη συνταξιοδότηση (2013-2016), έχασε 7.647 ευρώ από το εφάπαξ και το πήρε με νέο κούρεμα 19% λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Δείτε επίσης:

Advertisements