Advertisements

Με δύο πληρωμές την μεγάλη Τετάρτη θα λάβουν το δώρο Πάσχα 2021 οι εργαζόμενοι που μπήκαν ή θα μπουν σε αναστολή το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Advertisements

Ειδικότερα το κράτος θα πληρώσει την αναλογία του δώρου Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη ενώ την ίδια ημέρα θα πρέπει να έχουν πληρώσει και οι εργοδότες την αναλογία του δώρου σε όσους μπήκαν αναστολή αλλά και ολόκληρο το δώρο Πάσχα για όσους δεν έχουν μπει σε αναστολή.

 

Το κράτος θα πληρώσει απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία του δώρου Πάσχα με βάση τα 534 ευρώ που δικαιούνται από την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Επομένως όποιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή εργασία από τον Ιανουάριο μέχρι και 30 Απριλίου θα λάβει από το κράτος ένα ποσό 267 ευρώ, δηλαδή, κάθε μήνας αναστολής εργασίας μεταφράζεται σε περίπου 67 ευρώ η αναλογία του δώρου Πάσχα.
Ωστόσο μειωμένο αναμένεται το δώρο Πάσχα για όσους μπήκαν σε αναστολή μέσα στο διάστημα αυτό.

Για παράδειγμα:
– μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα.

– μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 67 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα.

 

Ωστόσο κανονικά αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα 2021 οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν κανονικά εν μέσω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

 

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες.
Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

 

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

 

 

πηγη

Advertisements