Advertisements

Η παράταση της καραντίνας μέσα στον Δεκέμβριο θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή του Δώρου. Και χωρίς την καταβολή 13ου μισθού, χριστουγεννιάτικη αγορά δεν υπάρχει…

Και εάν ο, έστω μισός, Δεκέμβριος παρέλθει με κλειστές τις επιχειρήσεις και την οικονομία να μην λειτουργεί, μοιάζει οικονομικά αδύνατο να καταβληθεί το Δώρο κανονικά στην ώρα του.

Advertisements

Και μη καταβαλλομένου του Δώρου, δεν θα λειτουργήσει αποδοτικά η αγορά καθώς θα λείψουν πάνω από 2 δις ευρώ από την εορταστική κίνηση. Φαύλος οικονομικός κύκλος!

Το θέμα απασχολεί ήδη την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει, επιπλέον, σενάρια ενίσχυσης και των πιο αδύνατων οικογενειών.

Η δραματική ακολουθία των γεγονότων έχει ως εξής:

1.Η καραντίνα αναμένεται να παραταθεί.

2.Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν, λόγω της πανδημίας, οικονομικούς πόρους να καταβάλουν το Δώρο.

3.Χωρίς τον 13ο μισθό, ακόμη και εάν ανοίξει μερικώς η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρόκειται για «μαύρες» γιορτές, καθώς δεν «πέσουν» χρήματα στην αγορά.

4.Το δημόσιο αδυνατεί να ανταποκριθεί και στην καλύτερη των περιπτώσεων η ενίσχυση στο σύνολο των «αδυνάτων νοικοκυριών» (όχι μόνο μισθωτών) θα είναι το πολύ έως 1 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος τόσο από την μη καταβολή του Δώρου όσο και από την κατάρρευση της αγοράς, ειδικά μετά την παρατεταμένη καραντίνα, κάτι που θα σημάνει τον αφανισμό πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξετάζει διάφορα σενάρια παρέμβασης.

Το κόστος καταβολής του Δώρου όμως υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δις και μαζί με τις εισφορές, ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ.

Για να αποδοθεί ολόκληρο το Δώρο από το κράτος και να μετατεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2021, δεν γίνεται λόγος καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα του δημοσίου, αφού μια εκταμίευση σχεδόν 2 δις (μαζί με τα αδύνατα νοικοκυριά), είναι υπερβολικό ποσό για τον προϋπολογισμό.

Έτσι εξετάζεται το σενάριο καταβολής μισού Δώρου από το δημόσιο με όριο τα 534 ευρώ, το οποίο θα είναι επιστρεπτέο από τις επιχειρήσεις κατά το τμήμα που αφορά την πραγματική εργασία. Ακολούθως, μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους, οι επιχειρήσεις θα δώσουν το υπόλοιπο Δώρο, ενώ θα γίνει συμψηφισμός για το ποσό θα κληθεί αν καταβάλει το δημόσιο για τις αναστολές συμβάσεων.

Με βάση αυτό το σενάριο μπορεί να δοθεί ένα ενιαίο ποσό 534 ευρώ σε όσους εργάστηκαν συνεχώς από την Πρωτομαγιά μέχρι και τον Δεκέμβριο ή συμπληρώνουν αυτό το 8μηνο και με αναστολές σύμβασης. Κάτι τέτοιο περιορίζει το κόστος στα περίπου 800 εκ. ευρώ.

Φωνές αγωνίας

Βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της πανδημίας και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος του μήνα, σε συνάντηση με την παράταση της κρίσης.
Πάντως, το κλίμα επιδείνωσης στην αγορά περιγράφουν τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών. Η ΓΣΕΕ ζητεί να «παγώσουν» οι απολύσεις, οι Έμποροί (ΕΣΕΕ) να μετατεθεί η καταβολή των εισφορών και η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) ακύρωση των νόμου περί πλειστηριασμών (πτωχεύσεων).

Πηγη

Advertisements