Advertisements

Την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσμοθέτηση του δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα αυξάνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες, οικοδόμους, βοηθούς ηλεκτρολόγων, κλπ που σήμερα πληρώνονται με ημερομίσθιο καθώς πλέον θα λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης ανάλογη με αυτή των υπαλλήλων. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την 1/1/2022 και θα γίνει αναγωγή της αμοιβής τους σε μηνιαίες αποδοχές με βάση την ωρομίσθια απασχόληση που θα συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας που σήμερα χορηγούνται ως αναλογία του ημερομισθίου τους. Σήμερα, ένα εργατοτεχνίτης που αμείβεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση ύψους μόνο 2030 ευρώ. Αντίθετα ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, θα λάβει διπλάσια αποζημίωση ύψους 4.550 ευρώ.

Advertisements

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ η οποία χαιρετίζει την εν λόγω διάταξη η διάκριση σε όσους παρέχουν εργασία προεχόντως χειρωνακτικά-σωματικά (εργάτες) και όσους παρέχουν εργασία προεχόντως πνευματικά (υπάλληλοι) είναι σήμερα βαθειά αναχρονιστική και παιδαριώδης. Σημειώνοντας ότι οι αναχρονιστικές και απαξιωτικές ανισότητες για όσους εργάζονται πολλές φορές πιο σκληρά (εργάτες) διατηρούνται ακόμη στο Εργατικό μας Δίκαιο και αφορούν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω ζητήματα:

α. στον καθορισμό των κατωτάτων ορίων μισθών, που αδικούν τους εργάτες,

β. στον χρόνο προειδοποίησης για τη καταγγελία τής σύμβασης αορίστου χρόνου (για τους υπαλλήλους γίνεται με προειδοποίηση, για τους εργάτες χωρίς),

γ. στο ύψος της αποζημίωσης απόλυσης (οι εργάτες λαμβάνουν πολύ μικρότερη αποζημίωση),

δ. στο ύψος της αποζημίωσης όταν αποχωρούν μετά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης,

ε. στο ύψος του επιδόματος ανεργίας,

στ. στις διάφορες πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, εργασία τις Κυριακές, επίδομα αδείας κ.λ.π.),

ζ. στην ένταξη και εξέλιξη στον κορμό τής επιχείρησης (οι εργάτες είναι αποκλεισμένοι, με κάποιες εξαιρέσεις).

Απόλυση

Την δυνατότητα στον εργοδότη μετά την προειδοποιητική απόλυση ενός εργαζόμενου να ζητήσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία μέχρι να απολυθεί και να μισθοδοτείται δίνει σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, Ν.4093/2012 τα νέα χρονικά διαστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση (τακτική καταγγελία) διαμορφώνονται ως εξής:

● Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από δώδεκα (12) μήνες συμπληρωμένους έως δύο (2) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον ένα (1) μήνα πριν την απόλυση.

● Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δύο (2) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι πέντε (5) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους δύο (2) μήνες πριν την απόλυση.

● Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι δέκα (10) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τρεις (3) μήνες πριν την απόλυση.

● Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δέκα (10) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τέσσερις (4) μήνες πριν την απόλυση.
Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας.

πηγη

Advertisements