Στα πέντε επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου απάντησε σήμερα σε τρεις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακλόγλου στην ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και στον χώρο του πολιτισμού και φυσικά στους ανθρώπους του, εξειδικεύοντας όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου, των δημιουργών του και των εργαζομένων σε αυτόν.

Τα μέτρα αυτά που αποτελούν ένα συνεκτικό, δυναμικό πλέγμα παρεμβάσεων περιλαμβάνουν:

1. Την αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, ύψους 800 ευρώ.

2. Την πρόσθετη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ύψους 534 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Προϋπόθεση: Η εγγραφή στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με μονομερή αίτηση/υπεύθυνη δήλωση χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη μέχρι τις 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ αυστηρά. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 11.500 εργαζόμενοι στον Πολιτισμό.

  Εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε αυτoαπασχoλούμενους

3. Αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα. Το μέτρο αυτό έχει επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25, κ. Κ. Γρηγοριάδη, για τις προϋποθέσεις λήψης του ειδικού εποχικού βοηθήματος στους δημιουργούς στον χώρο του πολιτισμού και στους εργαζόμενους σε αυτόν, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «οι δικαιούχοι του πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου, κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2020 – 30/11/2020)».

4. Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

5. Την δίμηνη παράταση της χορήγησης του τακτικού επιδόματος ανεργίας

Χρόνος απονομής σύνταξης

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Χ. Κατσώτη για την στελέχωση του ΕΦΚΑ και τον χρόνο απονομής συντάξεων τόνισε «αναφορικά με το ζήτημα της στελέχωσης των δομών του e-ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό, με την από 16-7-2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης 86 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα, ενώ προγραμματίζονται και επιπλέον προσλήψεις εντός του 2021.

  Επίδομα 534 ευρώ: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή των αιτήσεων - Λήγει σύντομα

Η πραγματική, όμως μεγάλη, μεταρρύθμιση που θα φέρει τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις και στην οποία έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα είναι η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ψηφιακής απονομής των συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ».

Εφάπαξ

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ. Μουλκιώτη, σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν στις εφάπαξ παροχές υπογράμμισε «θέλω να είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό και απολύτως ξεκάθαρος ουδέποτε εξετάστηκε και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η φορολόγηση του εφάπαξ της κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Όπως ορίζεται ρητά στον ισχύοντα Κ.Φ.Ε., η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου εξαιρείται από τον υπολογισμό εισοδήματος από μισθωτή εργασία σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4172/2013.

Συνεπώς, καλό θα είναι να μην κινδυνολογούμε και να μην αναδεικνύουμε ανυπόστατα δημοσιεύματα τα όποια προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια στους πολίτες».

πηγη