Αγγελίες ΕργασίαςΑγγελίες ΕργασίαςΑγγελίες Εργασίας
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Προκηρύξεις Δημόσιο
  • ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ
  • Οικονομικά & Εργασιακά Νέα
  • Ειδήσεις
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Αγγελίες ΕργασίαςΑγγελίες Εργασίας
Font ResizerAa
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Προκηρύξεις Δημόσιο
  • ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ
  • Οικονομικά & Εργασιακά Νέα
  • Ειδήσεις
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Search
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Προκηρύξεις Δημόσιο
  • ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ
  • Οικονομικά & Εργασιακά Νέα
  • Ειδήσεις
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Follow US
© Ergasiatora.gr. All Rights Reserved.
Αγγελίες Εργασίας > Ειδήσεις > Χωρίς κατηγορία > Ασφαλιστικές εισφορές: Ο νέος χάρτης για την κοινωνική ασφάλιση – Πόσες θα είναι οι κλίμακες
Χωρίς κατηγορία

Ασφαλιστικές εισφορές: Ο νέος χάρτης για την κοινωνική ασφάλιση – Πόσες θα είναι οι κλίμακες

By
Nikos
Published: 04/11/2019 12:43
Share
Ασφαλιστικές εισφορές: Ο νέος χάρτης για την κοινωνική ασφάλιση - Πόσες θα είναι οι κλίμακες
SHARE

Μεγάλες ανατροπές φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που μελετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήματος.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προωθεί την δομική αλλαγή του συστήματος επιβολής εισφορών για τους μη μισθωτούς με αποσύνδεση του ετήσιου φορολογικού εισοδήματός τους και την επαναφορά των τεκμαρτών ασφαλιστικών κλάσεων με δικαιότερα κριτήρια.

Το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών θα περιλαμβάνει 4 ή 5 κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα μοιάζουν με τις ασφαλιστικές κλάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, αλλά το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης, ούτε με το ύψος του εισοδήματος. Τα ποσά των εισφορών θα είναι προκαθορισμένα. Και ο ασφαλισμένος θα έχει την επιλογή να καταβάλει υψηλότερες εισφορές, προκειμένου να λάβει μελλοντικά καλύτερη σύνταξη. Θα είναι πλέον στη δική του ευχέρεια να διαμορφώνει το συντάξιμο εισόδημά του όταν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας.

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν συζητηθεί το επικρατέστερο προβλέπει την αύξηση της κατώτατης εισφοράς, πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον μήνα (26,95% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ + 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας) και την θέσπιση επιπλέον 3 ή 4 κλάσεων από τις 14 που ίσχυαν πριν το 2017. Οι εισφορές για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία εξετάζεται να διαμορφωθούν κοντά στα 220-230 ευρώ, και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν οι επόμενες με κλιμακωτά υψηλότερα ποσά. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανώτατη κατηγορία θα χρησιμοποιείται από όσους επιθυμούν να χτίσουν μεγαλύτερες συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας με το νέο καθεστώς θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι συντάξεις θα αντικατοπτρίζουν πλήρως τα ποσά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Παράλληλα, η διαμόρφωση των νέων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδεθεί με τις επικείμενες εκπτώσεις στη φορολογία, με το υπουργείο Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι όλοι οι μη μισθωτοί θα είναι ωφελημένοι από το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών (81%) και των αγροτών (82,6%) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 6.500 ευρώ, καταβάλλοντας τις ελάχιστες εισφορές των 185,18 ευρώ το μήνα. Τα στοιχεία του 2018 έδειξαν ότι συνολικά το 87,7% των μη μισθωτών, περίπου 1,2 εκατ. ασφαλισμένοι, πλήρωσαν εισφορές έως 200 ευρώ το μήνα.

Ακόμη κι αν από το 2020 αυξηθούν οι εισφορές τους έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές, ότι από την νέα φορολογική που προωθείται θα είναι τελικά ωφελημένοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως τις 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ετήσια μείωση φόρου κατά 1.300 ευρώ, ήτοι 108,33 ευρώ το μήνα. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αύξηση της ελάχιστης ασφαλιστικής εισφοράς υπερκαλύπτεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από την μείωση των φορολογικών βαρών.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δώσει εντολή να προχωρήσει η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την εφαρμογή του νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς με στόχο οι παρεμβάσεις να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα και να μην επηρεάσουν περαιτέρω την βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση, προκειμένου να μην προκύψει περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

(πηγή)Βρες Δουλειά ΕΔΩ

Δείτε επίσης:

  • Επιδότηση έως και 60.000 ευρώ σε άνεργους, Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα, Αλλάζουν τα κριτήρια για το ΚΕΑ

  • Ζητούνται Οικιακή Βοηθός, Χειριστής μηχανής παραγωγής, Οδηγός, Babysitter, Εργάτες Συσκευασίας κ.α.

- Advertisement -
TAGGED:ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣΒΡΟΥΤΣΗΣΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣΚΛΙΜΑΚΕΣΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article 30 εποχικές προσλήψεις στην ΕΥΑΘ 30 εποχικές προσλήψεις στην ΕΥΑΘ
Next Article Ζητούνται Φιλόλογος για κατ'οίκον μαθήματα στη Θεσσαλονίκη Ζητούνται Φιλόλογος για κατ’οίκον μαθήματα στη Θεσσαλονίκη
- Advertisement -

Δείτε ακόμα

Ταμίας ζητείται από κατάστημα Public για τετραήμερη απασχόληση

Ταμίας ζητείται από κατάστημα Public για τετραήμερη απασχόληση

By
Emmy
1 Min Read
Στεγνοκαθαριστήριο αναζητά υπάλληλο για σιδέρωμα ρούχων & εξυπηρέτηση πελατών

Στεγνοκαθαριστήριο αναζητά υπάλληλο για σιδέρωμα ρούχων & εξυπηρέτηση πελατών

By
Emmy
0 Min Read
Οι αλλαγές του προϋπολογισμού 2025: Αυξήσεις, φοροελαφρύνσεις & επιδόματα

Οι αλλαγές του προϋπολογισμού 2025: Αυξήσεις, φοροελαφρύνσεις & επιδόματα

By
Emmy
2 Min Read
Κουλουράδικο αναζητά βοηθό αρτοποιού για τετράωρη εργασία

Κουλουράδικο αναζητά βοηθό αρτοποιού για τετράωρη εργασία

By
Emmy
0 Min Read
Προσωπικό ασφαλείας αναζητά η εταιρεία Brinks

Προσωπικό ασφαλείας αναζητά η εταιρεία Brinks

By
Emmy
1 Min Read
Νταντά ζητείται για τη δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού & δουλειές γύρω από αυτό

Νταντά ζητείται για τη δημιουργική απασχόληση ενός παιδιού & δουλειές γύρω από αυτό

By
Emmy
0 Min Read
Αγγελίες ΕργασίαςΑγγελίες Εργασίας
Follow US
© ergasiatora.gr . All Rights Reserved.
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Προκηρύξεις Δημόσιο
  • ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ
  • Οικονομικά & Εργασιακά Νέα
  • Ειδήσεις
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?