Ανοιχτό αφήνει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος το ενδεχόμενο της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικές ημερομηνίες από περιοχή σε περιοχή.
«Ακόμα στην Επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει πώς θα γίνει το άνοιγμα. Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες. Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα» είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Επανέλαβε πως το πλάνο είναι αρχικά να ανοίξουν τα σχολεία, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και τελευταία να μείνει η εστίαση.
«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους».
Μετακινήσεις από νομό σε νομό
Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τόνισε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αισιόδοξα στοιχεία για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου ελαττώνονται τα κρούσματα, σε σχέση με τα νούμερα που καταγράφονται στην περιφέρεια.
«Ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξα για την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου βλέπουμε τα κρούσματα να επιμένουν. Κι επειδή υπάρχει μια σκέψη ότι “είμαστε μικρή πόλη ή χωριό” και ο κορονοϊός είναι στην Αθήνα, δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Ο δείκτης R0 διαμορφώνεται γύρω στο 1 και ίσως και λιγότερο, όπως είπε, ενώ το ποσοστό θετικότητας δείχνει μία πτωτική τάση.
«Πρέπει να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται».