Το ΦΠΑ σε ροφήματα που σερβίρονται θα είναι 24% αλλά ως πρώτη ύλη μεταφέρονται στο 13% – Στο 1,271 το κόστος του πακέτου λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – «Δημοσιονομικό χώρο» 1,140 δισ. είχε επικαλεστεί ο Τσίπρας
Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η μείωση του ΦΠΑ που, ως γνήσιος «μακαρονάς», ανακοίνωσε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα μακαρόνια. «Επανέρχεται ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% από 24% σε είδη διατροφής όπως στα μακαρόνια -σημαντικό για εμάς τους μακαρονάδες» είπε για να προσθέσει «επίσης ο χαμηλός ΦΠΑ ισχύει και στα δημητριακά και στις μπάρες για όσους είναι της υγιεινής διατροφής – στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγοι δεν ξέρω αν είναι περισσότεροι στην ΝΔ».
Ωστόσο 4 χρόνια ακριβώς πριν, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Νίκος Φίλης έλεγε για την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του; Το 10% είναι 6 λεπτά το πακέτο μακαρόνια. Αυτό συζητάμε; Αυτό κουβεντιάζουμε όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά; Δυστυχώς τέτοια προπαγάνδα γίνεται σήμερα, τα 6 λεπτά για τα μακαρόνια και όχι τα χρήματα που θα έρθουν από την αναδιανομή από τον φόρο στους πλούσιους».
Επί της ουσίας όμως, δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τις παροχές που προσωθεί η κυβέρνηση, καθώς:
– Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ξεκινά την Δευτέρα 20 Μαΐου αλλά για μια σειρά ροφήματα (κακάο, τσάι του βουνού, φασκόμηλο) σερβιριζόμενα θα φορολογούνται με 24% αλλά ως πρώτη ύλη μεταφέρονται στο 13%. Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν λύση και δεν αποκλείεται να υπάρξει διόρθωση την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
– Για τις 120 δόσεις που αναμένεται να αρχίσουν να υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα από την ερχόμενη Πέμπτη το αργότερο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει στη Βουλή πως αυξάνει τις 18 ή 30 δόσεις που προβλέπει το αρχικό σχέδιο νόμου για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), σε 24 ή 36 τελικά. Αν και μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί προφανή υποχώρηση της κυβέρνησης που αναγνωρίζει έτσι το πρόβλημα, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και φορείς της αγοράς πίεζαν για τουλάχιστον 60 δόσεις, αν όχι πλήρη εξομοίωση με α φυσικά πρόσωπα Και πάλι όμως δημιουργούνται συνθήκες άνισου και αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού μια εταιρία (πχ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ) θα ρυθμίζει σε μόλις 24 δόσεις το πολύ, το ίδιο χρέος που μια ανταγωνιστική προς αυτήν ατομική επιχείρηση το ρυθμίζει σε 120 δόσεις.
– δικαιούχοι «13ης σύνταξης» χάνουν 120-200 ευρώ για ούτε 1 ευρώ υψηλότερη σύνταξη. Για παράδειγμα, με κύρια σύνταξη 500,01 ευρώ ο συνταξιούχος θα λάβει 350 και όχι 500 ευρώ (-150 ευρώ), για κύρια σύνταξη 600,01 ευρώ θα λάβει 300 αντί 420 (-120 ευρώ) και για κύρια σύνταξη 1.000,01 ευρώ θα λάβει 300 αντί για 500 ευρώ (-200 ευρώ).
Από την άλλη, αλλάζουν άμεσα οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ως εξής:
– από τις 20 Μαΐου για το φυσικό αέριο θα ισχύσει ΦΠΑ 6% αντί 13%. Η μείωση έρχεται με μετριάσει τις αυξήσεις 10% που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, ρίχοντας τις χρεώσεις στα περσινά επίπεδα προ των αυξήσεων.
– ταυτόχρονα θα ισχύσει ΦΠΑ 6% αντί 13% και στους λογαριασμούς ρεύματος, αναπληρώνοντας τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν από 30 Απριλίου οι συνεπείς φορολογούμενοι επειδή μειώθηκε η «έκπτωση συνέπειας» από 15% σε 10%.
– Τρόφιμα που είχαν ήδη ΦΠΑ 13% δεν επηρεάζονται (πχ κρέας, αυγά, γάλα κλπ) αλλά αντιθέτως μειώνονται επεξεργασμένα ή άλλα τρόφιμα που είχαν ΦΠΑ 24%. Ορισμένα πάντως, όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά (προϊόντα θερμικής επεξεργασίας) είχαν ήδη πτώση τιμών 6,6% τον τελευταίο ένα χρόνο και πρόκειται να φτηνύνουν ακόμα περισσότερο κατά περίπου 8%.
– Σε σερβιριζόμενα είδη σε ταβέρνες και εστιατόρια όπως το σουβλάκι, οι τιμές θα πρέπει να πέσουν ξανά άμεσα μετά τις αυξήσεις που ήδη καταγράφηκαν από 1ης Μαΐου ή και νωρίτερα, λόγω της ανατίμησης διεθνώς του χοιρινού κρέατος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο «λογαριασμός» των παροχών υπερσκελίζει εμφανώς τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε την περασμένη Τρίτη «δημοσιονομικό χώρο» 1,140 δισ. ευρώ, αλλά η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει τις μειώσεις ΦΠΑ και την «13ης΄σύνταξη» ανεβάζει το κόστος στα 1,271 δισ. ευρώ, δηλαδή 131 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το υπό διανομή υπερπλεόνασμα του 2019.
Δείτε επίσης: Πληρωμές επιδομάτων Παιδιού, Προνοιακών και συντάξεων, ΟΑΕΔ: Ειδικό Εποχικό Επίδομα έως και 752 ευρώ