Advertisements

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο

 

Advertisements

«Ηκυβέρνηση δεν εστιάζει σε μικρή αλλαγή. Οι φιλοδοξίες μας είναι πολύ μεγάλες για να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks».

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες που καινοτομούν εντός και εκτός συνόρων και τόνισε πως πρέπει να είμαστε τολμηροί στον τρόπο που ενεργούμε και να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία, είπε ότι παρότι πρόκειται για τεράστια υγειονομική κρίση αποτελεί και τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τον δημόσιο τομέα. Ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις που προκαλούν ανατροπές και αλλαγές.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και στη δυνατότητα των πολιτών να συναλλάσσονται με το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα εμβολιασμού, επισημαίνοντας πως κάποιος κλείνει το ραντεβού του στέλνοντας sms και υπογράμμισε πως το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος, κάτι που δεν υπήρχε για πολλές δεκαετίες.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Παρά την πανδημία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ενώ ρωτήθηκε και για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα επισπεύσει την τάση επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν στον εξωτερικό. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πολλοί ταλαντούχοι νέοι αναγκάστηκαν να φύγουν τα τελευταία χρόνια λόγω των τεράστιων προβλημάτων αλλά και γιατί δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας. Επ’αυτού εκτίμησε ότι πλέον η οικονομία θα δημιουργήσει δουλειές που θα μπορούν να καλύψουν τις φιλοδοξίες όσων θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους. «Μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους σε τομείς που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως χώρα», τόνισε και αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής και στο επίπεδο της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.

«Πολλοί σκέφτονται να επιστρέψουν τώρα επειδή πιστεύουν ότι είμαστε στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, σε σημείο καμπής. Παροτρύνω τους Έλληνες του εξωτερικού να γίνουν μέρος αυτού του νέου κεφαλαίου της ιστορίας μας. Χρειαζόμαστε την εμπειρία που έχουν αποκομίσει στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο», συνέχισε ενώ είπε πως η κυβέρνηση διευκολύνει την επιστροφή τους παρέχοντας φορολογικά κίνητρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ένα ελκυστικό καθεστώς για εργοδότες και εργαζόμενους. «Επιπλέον μετά την πανδημία ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι θα μπορείς να εργαστείς από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και η Ελλάδα προσφέρει ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ποιότητα ζωής. Είμαστε ελκυστικοί όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για άλλες εθνικότητες. Θα πρέπει να είναι ο καλύτερος τόπος να εργαστείς είτε είσαι Έλληνας είτε όχι», πρόσθεσε.

 

Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς θα επωφεληθεί η χώρα και από εκείνους που θα θελήσουν να παραμείνουν στο εξωτερικό. «Βεβαίως δεν θα γυρίσουν όλοι. Πρώτα από όλα θέλουμε οι Έλληνες να συμμετέχουν σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης να μπορούν οι Έλληνες της διασποράς να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Είπε επίσης ότι σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο θα πρέπει να δημιουργήσουμε δίκτυα που θα εκμεταλλεύονται την τεχνογνωσία των Ελλήνων σε διάφορους κλάδους και έφερε παράδειγμα το χώρο της υγείας όπου πολλοί δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και ηγούνται μεγάλων εταιρειών που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τα εμβόλια για τον covid. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει δίκτυο Ελλήνων ή κάποιων που έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα και είναι σύμβουλοί μας πχ για την υγειονομική περίθαλψη.

 

«Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα. Αρκεί να δηλώσουν ενδιαφέρον να βοηθήσουν είτε με την γνώση τους, είτε με το κεφάλαιό τους. Απευθύνω έκκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ζητάμε από Έλληνες και από μη Έλληνες να επενδύσουν. Αποτελούμε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», συμπλήρωσε ενώ είπε μεταξύ άλλων ότι ένα βήμα που θα μπορούσε να απασχολήσει Έλληνες του εξωτερικού είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επιπρόσθετα τόνισε πως η φετινή είναι πολύ σημαντική χρονιά για εμάς καθώς συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. «Είναι ευκαιρία να κάνουμε αναδρομή και απολογισμό. Να δούμε πότε πετύχαμε και πώς μπορούμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον. Όχι μόνο να γιορτάσουμε το παρελθόν αλλά να χαρτογραφήσουμε μια νέα πορεία για ένα φιλόδοξο μέλλον», υπογράμμισε.

 

Να επενδύσουν οι επιχειρήσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Αναφερόμενος στις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως δεν είναι μόνο τεχνολογικές αλλά γενικότερα καινοτόμες και αυτό είναι αποτέλεσμα και της συγχρηματοδότησης με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που πολλοί Έλληνες στην κρίση έχουν ξεκινήσει να είναι επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι κακή έννοια. Γιατί να μη συμβεί και στην Ελλάδα και να συμβαίνει μόνο στο εξωτερικό; Αυτό είναι το όραμά μου», συνέχισε και είπε ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε να διδάσκουμε την επιχειρηματικότητα στα σχολεία.

«Τα δημόσια πανεπιστήμιά μας έχουν εξαιρετικούς αποφοίτους που είναι δημιουργικοί και ταλαντούχοι. Πολλές ξένες επιχειρήσεις θέλουν να δημιουργήσουν κέντρα καινοτομίας εδώ», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

 

Επίσης αναφέρθηκε στη μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου στην Πειραιώς σε Κέντρο Καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και στο πώς θα επιτρέψουμε στα πανεπιστήμια μας να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα. «Ήταν στρέβλωση αυτό που βλέπαμε στην ανώτατη εκπαίδευση», σημείωσε και τόνισε πως οι νέοι αντί να ψάχνουν δουλειά στο δημόσιο, να μπορούν να σκέφτονται πως θα γίνουν επιχειρηματίες. «Δεν λέω ότι δεν χρειαζόμαστε ταλαντούχο κόσμο στο δημόσιο με αξιοκρατικά κριτήρια και διαδικασίες», διευκρίνισε.

Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν παράδοση στις θετικές επιστήμες

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολύ καλή παράδοση, ειδικά στις θετικές επιστήμες, αλλά ενώ είμαστε μια χώρα που το 42% των νέων διαθέτει πτυχίο, η ανεργία είναι πάνω από 15% και περισσότερες από το 1/3 των εταιρειών δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα. Ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε ότι αυτό συνιστά μια αντίφαση και ρώτησε τι θα κάνει η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε στη δημόσια εκπαίδευση και πρέπει να ξεκινήσουμε από τα νηπιαγωγεία, τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τις δεξιότητες που θεωρούμε σημαντικές», απάντησε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως είναι κρίσιμης σημασίας τι μαθαίνουν οι νέοι στο πανεπιστήμιο και πως επιλέγουν τι θα είναι αυτό που θα σπουδάσουν. Αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση είπε ότι η κυβέρνηση εστίασε σε αυτό. «Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να περιορίσουν τον αριθμό των σχολών που δηλώνουν ώστε να σπουδάσουν κάτι που θέλουν και όχι κάτι που μπήκαν τυχαία», συμπλήρωσε τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα υψηλός ο βαθμός διαρροής φοιτητών που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν τις ήθελαν.

 

«Όλα ξεκινούν από το σχολείο. Δεν μιλάμε για αποστήθιση, απομνημόνευση. Τα πάντα τα βρίσκει κανείς πια στο διαδίκτυο. Μιλάμε για κριτική σκέψη, δυνατότητα έκφρασης, να γράφει σωστά, να συνεργάζεται, να ξεπερνά εμπόδια, να υπάρχει ομαδικό πνεύμα, να είναι ανθεκτικός. Αυτές είναι δεξιότητες που πρέπει να διδάξουμε στο σχολείο. Μιλάμε για ριζική αλλαγή του συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης η οποία θα απαιτήσει χρόνο. Δεν είναι εύκολες αυτές οι αλλαγές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πως είναι κατηγορηματικός ότι η αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι σημαντική. Μίλησε επίσης για τη δια βίου μάθηση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων κάποιου αλλά και για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρατήρησε ότι το 62% του εργατικού δυναμικού είναι σε μικρές εταιρίες και ότι μόλις το 12% των εταιρειών απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερες εταιρείες κάτι που μπορεί να γίνει ίσως μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων, αλλά μερικές φορές – είπε- και το μικρό έχει τη χάρη του. «Δεν σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι μεγάλες για να είναι επιτυχημένες», επισήμανε.

Σχετικά με την απόφαση μεγάλων εταιρειών όπως η Pfizer και η amazon να επενδύσουν στην Ελλάδα , είπε ότι το έκαναν γιατί αποφάσισαν ότι αξίζει. «Για κάποιες αυτό θα ήταν αδιανόητο προ κάποιων ετών. Νοιώθουν άνετα με την κυβέρνησή μας. Δεν μου αρέσει να πω ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των επιχειρήσεων. Είμαστε απλώς ειλικρινείς και οι πολυεθνικές εκτιμούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», συμπλήρωσε τονίζοντας πως αυτό μετά παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. «Πλέον είμαστε στο χάρτη των επενδυτών. Τώρα όλοι κοιτούν την Ελλάδα και όχι μόνο σε τομείς όπως ο τουρισμός. Δείτε τι έγινε με τη Pfizer που δημιουργεί data center στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Μπορεί να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι κοντά στη μέση ανατολή, στα βαλκάνια, στην Αφρική και την Ινδία που είναι μια νέα αγορά.

 

Αρχή μιας νέας ανοδικής τάσης

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ρώτησε για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει 100 νόμους πολλοί εκ των οποίων έχουν σχέση με την προτεραιότητα να προσελκύσουμε εγχώριες και ξένες επενδύσεις. «Σε καμία περίπτωση η πανδημία δεν μας έχει οδηγήσει σε αλλαγή ή παρέκκλιση από τον αρχικό στόχο. Όλες οι χώρες έχουν πληγεί, αυτό είναι κάτι παροδικό. Μπορεί η πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία για την Ελλάδα και να εμφανιστούν ευκαιρίες που δεν υπήρχαν πριν. Οι επενδυτές θέλουν σταθερό περιβάλλον. Το εγγυόμαστε. Έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή, έχουμε υπηρετήσει μόνο τη μισή θητεία, πάμε καλά στις δημοσκοπήσεις. Οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι εμείς προχωρούμε, ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι παρίας, δεν είναι προβληματική. Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο. Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι είχαμε κακή δημοσιότητα για πολλές δεκαετίες αλλά τα αφήσαμε πίσω αυτά και άλλαξε η φήμη μας.

Αναφέρθηκε δε στο νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες ο οποίος απλοποιεί τις διαδικασίες καθώς και στο γεγονός ότι ξεκλείδωσαν πολλές επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό η οποία – όπως είπε – ήταν γόρδιος δεσμός. «Είμαστε μόνο στην αρχή μιας νέας ανοδικής τάσης», συνέχισε σημειώνοντας πως όλα αυτά οι δυνητικοί επενδυτές τα εξετάζουν και πως όσοι Έλληνες ζουν στο εξωτερικό νοιάζονται για τη χώρα και χαίρονται όταν πάει καλά. «Οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι κάτι που δεν με αφορά. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει κανείς πρέπει να σκεφτόμαστε ως Έλληνες. Οι Έλληνες του εξωτερικού βλέπουν καλύτερα. Εμείς βλέπουμε πολλές φορές στη μικροπολιτική και αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε.

 

Ερωτηθείς πως θα δημιουργήσουμε ελκυστικό περιβάλλον για τεχνολογικές επιχειρήσεις, είπε ότι θα τους δείξουμε ότι αξίζει να επενδύσουν ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αγορά ακινήτων αλλά και στη δυνατότητα να μπορεί να εργαστεί κάποιος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. «Η φύση της εργασίας αλλάζει και εδώ έχουμε μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο συνδυάζει ποιότητα ζωής, εξαιρετική συνδεσιμότητα με το δίκτυο 5G και παρά την κριτική που υπάρχει ένα καλό υγειονομικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να δουλέψεις από την Αθήνα αλλά και από ένα νησί ή χωριό και να έχει εξαιρετικό τρόπο ζωής και να συμβάλεις στην ελληνική οικονομία», τόνισε.

Απευθυνόμενος στις καινοτόμες επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός τους έστειλε το μήνυμα να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος στα δρώμενα στην Ελλάδα και να βοηθήσουν να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας. «Κάποιοι θα επιστρέψουν. Όσοι μείνουν στο εξωτερικό να έχουν πάντα ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρόποι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Το αν θα μπορέσουμε οι καινοτόμοι Έλληνες να μετασχηματίσουν την Ελλάδα ώστε να είναι καινοτόμα θα ήταν σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

πηγή

Advertisements