Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι αυτοκινητιστές ταξί, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις της οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στην εξαθλίωση.
Οι ιδιοκτήτες ταξί τονίζουν ότι από την αρχή της πανδημίας έλαβαν μια- εφάπαξ- επιδότηση ύψους 800 ευρώ. Την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου έλαβαν μόλις τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες, δηλαδή περίπου το 40% των 35.000 ιδιοκτητών, ενώ όλα τα μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ, Τουριστικά Λεωφορεία, ΟΑΣΑ, Ακτοπλοϊκές Γραμμές και Αεροπορικές Εταιρείες), έλαβαν σημαντικότατες ενισχύσεις χιλιάδων ευρώ.
Την ίδια στιγμή «εξακολουθεί να ισχύει ακόμη το άδικο και παράλογο μέτρο για έναν πελάτη ανα ταξί, εξαιτίας του οποίου υποχρεώνει μερίδα ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο σπίτι- ζουν μαζί – να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν διαφορετικά ταξί και όχι το ίδιο», όπως σημειώνουν.
Οι αυτοκινητιστές μάλιστα τονίζουν ότι «διανύουμε πλέον σχεδόν ένα χρόνο που το επάγγελμα μας τείνει να εξαθλιωθεί και οδηγείτε εσείς οι ίδιοι με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια χιλιάδες οικογένειες που βιοπορίζονται αποκλειστικά από τις εισπράξεις των ΤΑΞΙ».
Αναφερόμενοι ειδικά στο μέτρα της μετακίνησης αποκλειστικά ενός επιβάτη μέσα στο ταξί σημειώνουν ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα δυο μέλη μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, να μισθώσουν δύο ταξί για την μεταφορά τους, με αποτέλεσμα, να μας αφαιρείτε πλήρως επιπλέον εργασία, από την ήδη ελαχιστοποιημένη δραστηριότητα μας».
Κι αυτό την ώρα που – όπως υπενθυμίζουν – επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών με το 65% της πληρότητας των λεωφορείων και με το 100% της πληρότητας των αεροπλάνων, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων: «Απροκάλυπτα και αναιτιολόγητα οδηγείτε λοιπόν ένα κλάδο στην εξαθλίωση, αδιαφορώντας μάλιστα προκλητικά για τις κατάφωρες αδικίες που διαπράττετε» επισημαίνουν.
Προειδοποιούν ότι ο κλάδος δε θα ανεχτεί πλέον καμία άλλη αδικία και ζητούν άμεσα:
- τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης
- την ένταξη στον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, με υπολογισμό της μείωσης μόνο των εσόδων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
- την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά δύο ατόμων και οικογενειών.